Kreativa studenter skapar textil framtid

Ett par byxor som plötsligt förvandlas till en jacka, kläder som är designade speciellt för att delas. Ett spännande nytänk som magisterstudenten Vicky Wu står bakom.”Design to be shared” kallar hon passande nog sin kollektion. Avsikten är att utmana konventionell modedesign och utveckla långsiktiga designlösningar för hållbarhet. Byxorna till vänster blev, strax efter att bilden togs en herrjacka. 

                                                                                                                                                                                      Sofia M Westin, modedesigner på kandidatnivå, har hittat inspiration i surrealismen och framförallt hos konstnären Salvador Dali. Hon har under terminen, som enda student, tagit fram en herrkollektion.

– Det finns ganska klara riktlinjer och gränser kring herrmodet till skillnad från dammodet, som kan vara väldigt utsvävande med former och färger. Målet med min kollektion har varit att utforska herrmodet utan att överträda gränsen. 

                                                                                                                                                                                         

Misfits and miracles

Känslan av att materialinspirationen bland studenterna kommer från alla möjliga håll bekräftas av Nina Petterssons kollektion, som bygger på tanken på en övergiven sommarstuga, och de tyger som kan hittas där.

 – Jag har draperat bitar av tyg direkt på människokroppen för att kroppens rörelsemönster ska komma i fokus. Kollektionen består av två delar; plagg och icke-plagg. Plaggen är det igenkännbara medan icke-plaggen är tygbitarna, berättar Nina Pettersson.

                                                                                                                                                                                                              

That’s how I know I’m not you

Enäggstvillingars likheter och olikheter har Malin Karlsson tagit fasta på när hon utformade sin skokollektion. Istället för att se ett par skor som en enhet vill hon att varje sko ska vara unik.

– Förr vårdades skorna av ägaren på ett annat sätt och behölls under flera år. Jag vill hitta tillbaka till det gamla, genuina, då skorna betydde mycket mer.   

Efter en välbesökt modevisning fick besökarna tillfälle att titta närmare på examensutställningen. Mode- och textildesigners ställde ut tillsammans med studenter från textilvetenskap med inriktning mot handvävning samt studenter från magisterutbildningen i modedesign och textildesign på.

                                                                                                                                                                                

En mysåmoj

Med hjälp av textila material i glada färger vill Sandra Linnell och Matilda Rydh väcka barns intresse i form av en kub med sex handvävda textilier. De har just avslutat det tredje året på utbildningen Textilvetenskap med inriktning mot handvävning.                                                                                                    

– Vi har jobbat med taktila tyger för barn. Tygerna ska inbjuda till att röras på och kännas spännande att ta i. I vår utbildning har vi fått lära oss många olika tekniker, och tanken med vårt examensarbete är att få utnyttja så mycket som möjligt av vår kunskap.

I framtiden hoppas de kunna arbeta vidare med märket ”Mysåmoj”.

 

 

                                                                                                     

Tuftat-se och gärna röra

Det ser väldigt mjukt och inbjudande ut, räcket som textildesignern Marie Kössler har täckt med en tuftad utsmyckning.

– Tanken med min utsmyckning är att den ska synas, men inte ta över rummet. Dessutom ville jag utnyttja fler sinnen än bara synen. Ett räcke är ju något som man tar i, så jag tror att många kommer att beröras av detta.

Marie Kössler har även tagit fram väggprydnader i sitt examensarbete.

                                                                                                                                                                         

Every fold is a beat

En fascination för ränder. Så beskriver Julia Heurling utgångspunkten för sitt examensarbete. Med mönster som ett kommunikativt element har hon tagit fram textil plissé i stor skala, som används i rumsutsmyckning.

– Mönsterbilden är föränderlig. När betraktaren rör sig i rummet så ter sig ränderna olika. Det statiska kontra det dynamiska är väldigt spännande tycker jag.

                                                                                                                                                                           

Pris för bästa poster

Textilingenjörerna visade upp sina examensarbeten i en posterutställning. Emelie Hultberg och Erica Sjöberg har gjort en poster som sticker ut. Med hjälp av en illustration lyfter de fram sitt budskap. För detta fick de priset för bästa poster bland textilingenjörerna. Deras examensarbete handlar om gränsvärdet för nonylfenoletoxylat i importerade textilier.

– Det är ett aktuellt ämne, för ett par månader sedan kunde man läsa om i tidningarna om t-shirtar som innehöll höga halter av detta ämne, berättar de.

– Vi gjorde en experimentell studie och kom fram till att nonylfenoletoxylat kan finnas redan i råväven, det används alltså inte bara i beredningen. I vårt examensarbete har vi kommit fram till ett gränsvärde som kan vara rimligt, det är tyvärr svårt att undvika att ämnet förekommer helt.