Händelserik resa till Kina gav lovande samarbete

Resan till Beijing blev kraftigt försenad på grund av åskvädret. Efter att de dirigerats om till en annan flygplats var planet tvunget att bli inspekterat av mekaniker, vilket medförde en lång väntan. Till slut kom gruppen, bestående av bland annat Lena Nordholm, rektor, Hans Björk, prefekt för Institutionen Ingenjörshögskolan (IH) och Rolf Appelqvist, prefekt för Institutionen för data- och affärsvetenskap (IDA), till staden Jinan, 50 mil söder om Beijing. Samarbetet fastställdes under besöket på universitetet den 4-5 maj, efter att avtalet undertecknats av rektor Lena Nordholm och universitetets president Feng Jingxiang.  

Viktiga kunskaper om kulturen

Under den sju dagar långa resan passade delegationen även på att göra andra besök utanför universitetet för att lära sig mer om kinesisk historia och kultur. Bland annat besöktes en stad som var uppbyggd kring en mängd kanaler och en stor trädgård.

– Trädgårdar har en stor symbolisk betydelse i Kina och det är angeläget att förstå vilka värden som är viktiga för kineser för att få en bättre förståelse för hur de tänker. Sådana kunskaper är ovärderliga när man ska bygga långvariga och hållbara relationer, säger Rolf Appelqvist.

Snart dags för det första utbytet

Redan till hösten kommer fyra kinesiska studenter att läsa vid IDA och åtta magister/master studenter vid IH.  Våren 2009 är det dags för högskolan att skicka svenska studenter till Jinan.  

– Vi passade även på att undersöka möjligheter för samarbete med fler universitet och besökte därför University of Shanghai for Science and Technology och Tongju University, Shanghai samt Tillväxtpolitiska institutet i Beijing, berättar Rolf Appelqvist.

I juli kommer University of Shanghai for Science and Technology till Borås på besök för att ytterligare diskutera ett eventuellt samarbete.

 

Möte på University of Shanghai for Science and Technology med Vice President Xiaodong till vänster.