Inspiration från Vitryssland

Redan förra året besökte deltagare från ”Mill of Fashion” Borås för en uppskattad visning och nu upprepades alltså eventet. Sasha Varlamov är mannen bakom den stora vitryska modeshowen ”Mill of Fashion” som ligger till grund för besöket.
– På ”Mill of Fashion” visar vitryska designstudenter, och även utländska studenter, upp sina verk och bedöms av en jury. Både i modevisningen och i juryn fanns representanter från Textilhögskolan med.

– Av de vitryska studenterna valdes 25 stycken ut och det är dessa som nu är i Sverige för att visa upp sig.

På bilden syns Mårten Frankby och Sasha Varlamov bakom kulisserna strax innan modevisningen.

Fantastiska möjligheter

För de vitryska studenterna är besöket i Sverige stort. Mårten Frankby, Centre of Swedish Studies i Minsk och Svenska Institutet, som är med under resan berättar:

– Det är en fantastisk möjlighet för de att få komma utomlands och visa upp sina kollektioner. Under besöket har vi också varit på studiebesök på Textilhögskolan vilket var oerhört uppskattat. Studenterna fick se en studiemiljö helt skild från den de har i Vitryssland och få nya influenser.

Även Sasha Varlamov är imponerad av besöket på Textilhögskolan.
– Det är oerhört viktigt för studenterna att få träffa kollegor och proffs inom modebranschen. Vi ser på världen med olika synsätt, och har olika syn på estetik och traditioner. För att vi ska kunna lära mer av varandra så har vi också påbörjat diskussioner om framtida utbyten för våra studenter.

– Svenska studenter har mycket större möjligheter än vitryska studenter. Våra studenter fick en chock under studiebesöket. Lokalerna och de tekniska möjligheter vi fick se på Textilhögskolan saknar motstycke i övriga världen.