Mötet med den globala modeindustrin präglar utställning

Utställningen går under namnet ”Dignity III” och är ett flerårigt projekt på Textilhögskolan där studenter undersöker olika företeelser i den globala textil- och modeindustrin på plats i andra länder. I år reste 17 studenter från textilekonom- och modedesignprogrammet, till fem olika länder.

– Projektet går ut på att vi ska få veta mer om vilka människor som ligger bakom våra kläder och få en inblick i beroendet oss emellan. Hur de är beroende av oss och hur vi är beroende av dem. Det är lätt att glömma bort att det faktiskt är en person som har gjort våra kläder, förklarar Maria Magnusson och Isabell Friberg, textilekonomer som reste till Los Angeles.

De kommer att ställa ut tillsammans med textilekonomerna Jessica Olausson och Angelica Sjövik samt modedesignern Sara Torkelsson som besökte staden Tirupur, i södra Indien. De båda grupperna besökte liknande företag i de olika länderna för att kunna jämföra dem.

Behandlades som kändisar

Maria Magnusson och Isabell Friberg berättar att de redan på planet möttes av en stor öppenhet från amerikanarna. De fick ett telefonnummer till en av flygvärdinnornas kusin som arbetade inom textilbranschen, som kunde hjälpa dem med kontakter.

Även Indien-resenärerna upplevde en stor öppenhet och framförallt gästfrihet. De berättar hur de blev hembjudna på middag till människor de precis träffat, men också hur kroppsspråket kom i vägen när indierna skakade på huvudet när de menade ”ja”.

Den konstigaste upplevelsen var dock att studenterna nästan behandlades som kändisar.

– Vi var de enda västlänningar i staden, så vi var som en turistattraktion för invånarna. Jag fick till och med skriva autograf vid två tillfällen, berättar Jessica Olausson.

Bilder visas upp

På utställningen kommer de att visa upp sina bilder från resan genom en teknik som heter lomografi. Enkelt förklarat så innebär metoden att fånga olika perspektiv och nyanser genom att många bilder kommer att bilda en stor bild. Tekniken lärde sig studenterna under en studieresa till Wien. I lomografisk anda kommer även andra saker att visas upp, såsom scrapbooks, ljudupptagningar och saker de samlat ihop ifrån fabrikerna. Dock verkar det viktigaste från resorna vara deras nyvunna kunskaper och upplevelser.

– Vi har verkligen fått en inblick hur det fungerar i andra länder och framförallt hur man ska möta andra människor i andra kulturer, säger studenterna avslutningsvis.

           

Från en fabrik i Los Angeles. 

Fakta

Utställningen invigs söndagen den 1 juni kl. 13:00 på Textilmuseet och pågår t.o.m. 31 augusti. I höst flyttar den vidare till Textilhögskolans showroom i Stockholm.