Föreläste om hur barn skriver sig till läsning

Till föreläsningen torsdagen 30 oktober var yrkesverksamma lärare speciellt inbjudna till Högskolan i Borås och under fredagen fylldes föreläsningssalen av studenter från Institutionen för pedagogik och Campus Varberg. Det gick inte att ta miste på glöden när försteamanuensis Arne Trageton talade om sin strategi "Att skriva sig till läsning", vilket också är namnet på den bok han har skrivit i ämnet.

Klara siffror

Förutom ett hav av exempel på skrivarbeten som barn i unga skolåldrar gjort presenterade Arne Trageton också statistisk data och resultat av mätningar som visar på de framsteg man gjort i olika skolor efter införandet av hans metoder. Det är starka siffror i sig men frågan är ändå om inte de praktiska exempel på vad barn kan skriva redan i förstå årskkurs gör störst intryck. Arne Trageton tar upp en bilaga till dagens tidning som handlar om författarskap. En av notiserna har rubriken "Tonåringar kan skriva!".
- Titta här! säger Arne Trageton. Man är fascinerad av att tonåringar kan skriva, men 7-åringar kan skriva! Har du en elev som har skrivit böcker sen första klass så är det inget konstigt med att han kan skriva som tonåring.

Billigt datoriserade klassrum

Att ställa in datorer i ett klassrum behöver inte vara en stor ekonomisk utgift enligt Arne Trageton.
- Många tror att datorer behöver kosta massa pengar men så är det inte. Säger han och visar på exemplet Ystad. Där trodde man att det skulle vara dyrt så första året spenderade man 60.000 kronor. Året därefter klarade de sig med 15.000 men jag sa att det fortfarande var för mycket pengar. Till tredje året köpte deras IT-ansvariga in 4 datorer och en skrivare för 1.000 kronor.
- I Norge såldes 20.000 av 300.000 datorer vidare när de byttes ut mot nya, men 280.000 gick direkt på tippen. De kan man köpa till skolan istället, eller rent av få gratis. En dator behöver inte ha det senaste om man ska skriva text på den.

Egenproducerade bibliotek

Arne Trageton har med sig en stor mängd arbetsexempel på vad elever har skrivit. Det är allt från böcker om traktorer till reflektioner över terrorattacken 9-11. Tanken är att man inte behöver köpa in mängder av böcker och hoppas att man får tag i någonting som barnen tycker är roligt att läsa eller som passar deras läskapacitet. Istället skriver barnen själva om det som intresserar dem och bygger upp ett eget klassbibliotek.

Till höger: Försteamanuensis Arne Trageton visar ett exempel på en elevskapad bok. Just den här eleven tycker om Pippi Långstrump. Boken blev en av de populäraste i klassbiblioteket. (Klicka på bilden för att zooma in)