Högskolan på Kunskap & Framtid

När Svenska Mässan slog upp dörrarna torsdagsmorgon förra veckan strömmade kunskapsnyfikna och framtidsintresserade gymnasister in bland färgglada montrar. Och många av de hittade till Högskolan i Borås.
– Jag fick reda på om mässan i skolan och tänkte att det är bättre att komma hit och träffa skolorna istället för att leta efter dem på Internet, sa gymnasisten Sofia Bergdén från YTC Lindholmen i Göteborg nöjt. Hon besökte bl.a. högskolans monter i jakt på lärarutbildning och fick information om de olika inriktningarna som Högskolan i Borås har.

Förvånansvärt många unga besökare verkar redan nu väldigt medvetna om vad de vill göra i sitt liv och vilka vägar de kan ta för att nå dit, förklarade flera studentambassadörer som informerade om högskolans utbildningar. Även högskolans centrala studievägledare, Kiki Henrysdotter, var på plats i montern för att lyssna av intressen och lotsa in på rätt karriärväg.
– Oftast känner de på sig vad de skulle kunna jobba med, men kan ofta inte precisera det i vilket yrke det är, vad det heter och så, berättade hon med sin entusiastiska stämma.

Målmedvetenhet som vi bevittnade bland de unga besökarna är slående. Bara den första dagen när jag råkade räcka fram godisskålen framför näsan på några gymnasietjejer, drog de bort den och sa vänligt men bestämt: "Nej tack, vi vill ha information istället."

Ett rum för diskussion, tävling och pimpning

Högskolans monter fortsatte under mässdagarna att vara ett rum för frågor, diskussioner, tävling och även föremål för en del beundran från förbipasserande stolta Boråsare. Hundratals besökare uppskattade även den dagliga tävlingen om en egen cool smart textil – en s.k. laptop cooler. En teknisk innovation utvecklad i samarbetet mellan högskola och näringsliv. En innovation som kyler inte bara knän utan också fläkten och på så sätt sparar på batteriet, så att den lilla bärbara kan jobba längre.
Den stora pennan vars vikt gissades som en skiljefråga i tävlingen om laptop coolern togs emot med förtjusning av de tävlande och det rådde ingen tvivel om att hos oss på Högskolan i Borås är jobbet verkligen "A big thing".

Särskilt jeanshögen med etanol och svampar lockade många besökare till frågor om inte bara högskolans spetsforskning utan även allmän information om utbildningarna. Doktoranderna Patrik Lennartsson och Azam Jeihanipour fick därmed pendla charmigt mellan högteknologiska förklaringar och allmän information om studiemiljön och andra utbildningar.
Många besökare kom också och kände på smarta textiler. Susanne Edström från Smart Textiles fick frågor om allt från modedesign till textildesign.

När det var lördag och mässans sista dag, blev montern också en plats för pimpning av kläder. Tiotal modiga vågade ge sig in på moderiktiga make-overs. Och fler kom för att titta på den flödande kreativiteten. Modedesignstudenten Ida Klamborn sydde exempelvis fast en dragkedja på en tröjas bakdel. Likt hängslen. Effektfullt och lekfullt.

Även karriräcoachen Susanne Håkansson ägnade sig åt en del pimpning. Men i en mer "light" version, som hon förklarade det.
– Ingen har riktigt pimpat sin färdiga CV, men det har varit mer av en vägledning, särskilt för många som drabbats av de senaste varslen, berättade hon och la till att hon i lördags upplevde en mognare publik bland besökarna. Fler vuxna och fler föräldrar.  Många har frågat henne efter ekonomi- och ingenjörsutbildningar.

Seminarier som väckte intresse

Under samtliga tre mässdagar presenterade Högskolan i Borås tre av sina många utbildningar på mässgolvets egna seminarium, s.k. Nyfiken på seminarierna. Polis, ambulanssjuksköterska eller varför inte professionell festfixare? Intresset från besökarna var påtagligt för de utbildningar som högskolan ofta är ensam om att bedriva.
Besökarna som till stora delar var gymnasieelever lyssnade bl.a. till informationen om polisutbildningen som fr.o.m. i höst bedrivs på distans även i Borås. Likaså berättade en uniformerad ambulanssjuksköterska, Erika Eskilsson, om varför just hon valt utbildningen i Borås och hur mycket hon uppskattade föreläsningar med "personer från verkligheten". Event managments nuvarande och f.d. studenter berättade om sin växande bransch och att drivkraften och kreativiteten är det viktigaste för framtida konsulter inom upplevelseindustrin. 

Madelen Sundberg var en av dem som besökte seminarierna för att få frågor om polisutbildningen besvarade.
– Det är grymt, nu vet jag mer, sa hon efteråt och fortsatte entusiastiskt: Nu blir det först ett sabbatsår, men sen kommer jag söka polisutbildningen. Det är absolut värt det! Jag vill arbeta där jag kan hela tiden träffa nya människor.

23 våningar upp bedrevs en annan typ av seminarium under fredagseftermiddagen. Ett lunchmöte på utsiktsrestaurangen Heaven 23. Ett dussinstals studierektorer och studievägledare från regionen samlades tillsammans med högskolans vicerektor Jörgen Tholin, prorektor Björn Brorström, poliskommissarien Peter Backenfall och delar av högskolans informationsavdelning för ett bordsamtal där fokuset låg bl.a. på högskolans samarbete med näringslivet.

Kompletterar fint utbildningskartan

Bland de 143 utställarna var inte bara högskolorna, Ky-utbildningarna och CSN som tävlade om uppmärksamheten. Exempelvis både syntes och hördes Försvarsmakten på långt håll med sina tjugotal uniformerade mannar som befolkade den gigantiska montern och hittade ständigt på upplevelser. Även Svenska Kyrkan var snabb på plats för att locka målgruppen. Besökarna uppmanades bl.a. ta den dygdiga vägen fram i livet och arbeta i religionens tecken som volontärer. Levande bibliotek krävde i sin tur uppmärksamhet genom att bl.a. låna ut olika yrken för samtal i sin monter.

Bland allt det som glittrade, lyste och överröstade, hängde högskolans vita stilrena takskylt stadigt över montern och kompletterade vackert landskapet med bl.a. Chalmers svarta och Göteborgs Universitets blåa takskyltar. Den enkla vita takskylten stack ut med sitt seriösa intryck. Likt en ledstjärna på den svenska utbildningskartan. En symbol för en speciell kunskapssyn på utbildning och arbete. En syn som gör Högskolan i Borås till en viktig spelare att räkna med för framtida kunskap.

STORT Tack till er alla som jobbade för Högskolan i Borås och som besökte oss på Kunskap & Framtid!

Kolla in livebloggen från mässan