Ljudabsorbenter vinnare i VINN NU!

– Det här var verkligen roligt. Det märks att det finns ett stort behov av ljudabsorbenter. Idag har man plockat bort mycket textilier från den offentliga miljön, som mattor och gardiner, säger Ulla Eson Bodin, professor vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås som tillsammans med Folke Sandvik, trikåtekniker och universitetsadjunkt, utvecklat detta smått unika stickade materialet.

Många arkitekter och inredare väljer idag bort textila material för att skapa rena, avskalade och lättskötta miljöer. Detta gör att många samlingslokaler, kontorslandskap och skolor vid mätningar har visat sig vara ljudmässigt hälsovådliga. Behovet av nya ljudabsorberande lösningar är därför stort och viktigt är också att se till både estetiska och funktionella behov.

Dagens offentliga miljöer saknar textilier.

– Det märks att marknaden har väntat på ett material med just de här egenskaperna som vi fått fram. Vi får mängder av förfrågningar, säger Ulla Eson Bodin.

Materialet är arkitektoniskt och mjukt korresponderar med det hårda byggnadsmaterialet. Det spelar ingen roll om det så är betong, sten, järn, glas eller trä. Projektet är ett bra exempel på hur konstnärligt forskningsarbete kan skapa förutsättning för nyetablering av företag. Helt i linje med högskolans professionstanke.

Innovation ur ett utvecklingsarbete på Textilhögskolan

Ulla Eson Bodin och Folke Sandvik startade redan 2002 ett utvecklingsarbete för ljudabsorberande stickade textilier för offentliga och tekniska miljöer. Resultatet blev det stickade materialet Cullus, som genom ett speciellt stickförfarande bildar en äggkartongsliknande yta. Med materialet som grund bildades abinitio 2008 med stöd från Espira Inkubator. Företaget gör mobila ljudabsorberande textilier som tillför nya estetiska dimensioner och en hälsosam miljö.

Vision om bättre ljudkvalitet 

Abinitios affärsidé uppfyller hälsobefrämjande moderna krav som välbefinnande och omtanke. Visionen är att skapa en ny standard för ljudkvaliteten i offentliga miljöer.

Ljudabsorbenterna gjorde succé när de presenterades för första gången i Sverige på Internationella möbelmässan i Stockholm. Kunderna är arkitekter, designers och inredare. På kontinenten, har man börjat etablera kontakter med agenter med stora kontaktnät inom inredningssektorn och byggnadsföretag.

Det nystartade företaget ska nu ta materialet till marknaden. Ambitionen är att nå ut till den internationella marknaden under nästa år. Tillverkningen sker i Gällstad och målet är att växa.