Eldsjäl går i pension

Christina Rinaldo är en kvinna som berör och att hon är uppskattad märktes inte minst när hon avtackades i Textilhögskolans personalrum. Lokalen fylldes till bristningsgräns och talen avlöste varandra. Christina Rinaldo är en av landets främsta experter på handvävning. Hon är en av tre föreståndare under Väfskolans över 100-åriga historia. 1976 kom hon till handvävningsutbildningen och det var tack vare henne som utbildningen blev en högskoleutbildning och viktig del av Textilhögskolan.

– Christina Rinaldo har en fantastisk erfarenhet. Hon är en världsmedborgare som gett en stor del av sitt liv till Väfskolan, handvävningen och det textila arvet, sa bland annat Erik Bresky som inledde raden av talare.

Med rekonstruktionerna av drottning Margaretas klänning och Tutankhamons garderob fick Christina Rinaldo och hennes studenter på handvävningsutbildningen stor uppmärksamhet.

– Jag har träffat många människor genom året, men det är två som lämnat djupa spår. Du är en av dem. Det är tack vare dig och Tutankhamon-utställningen som Borås blev årets kulturstad 2001, berättade Reimar Westerlind som var en av företagarna som lärde känna Christina Rinaldo under den här tiden och som sedan dess varit en god vän.

Skönsång

Det mest uppmärksammade uppträdandet gjorde Martin Ciszuk, forskare och tidigare student till Christina Rinaldo. Han sjöng ”Den första gång jag såg dig” på ett sätt som inte lämnade någon oberörd. Han överlämnade också en hälsning från professor Lise Bender Jörgensen som följt Christina Rinaldos arbeten genom åren.

En hammare från kollegorna Clemens Thornqvist och Marcus Bergman är en symbol för att hon nu kommer att bygga vidare på sitt hus i den egyptiska ökenstade Siwa. En plats som hon kommit att älska efter alla de resor hon gjort för att hämta kunskap till Tutankhamonprojektet. Redan nästa vecka åker hon med en delegation för att direkt på plats hjälpa familjer som behöver stöd.

– Jag är överväldigad av all uppmärksamhet, avslutade en tacksam Christina Rinaldo.

Ingela Högberg är en av vännerna som varit delaktig i Christina Rinaldos hjälpprojekt.

Läs en längre artikel om Christina Rinaldo här.

Här är också ett tv-inslag från Kunskapskanalen om eldsjälen – Christina Rinaldo.