Samhällselever med smarta idéer om energiåtervinning

Anja Olin Pape och Julia Stadig Roswall går andra året på samhällsvetenskapligt programmet med inriktning mot Europa/Världen på Ingrid Segerstedtsgymnasiet i Göteborg. De är intresserade av energi- och miljöfrågor - och de tränar på gym. Vad är då bättre än att slå samman dessa två intressen. Tjejerna skrev ett bidrag till en internationell tävling, Combate Climate Change, arrangerad av National Geografic och Vattenfall, med 28 deltagarländer och 3000 bidrag och placerade sig på första plats i Sverige och en hedervärd 6:e plats totalt.

- Vi är intresserade av miljö och folkhälsa. Energi genereras när man tränar och träning är en modesak. I USA till exempel är gymmen fullbokade, berättar de.

Ta vara på energin från de tränande

Idén – jo, att samla upp all den energi som alstras av de tränande på gym och omvandla till el.
- Man skulle kunna ladda batterier till träningsredskapen, eller så skulle man kunna sälja elen vidare. Och det skulle även främja människors hälsa, samtidigt som människor kanske blir mer intresserade av att träna om de inte bara behöver tänka på att gå ner i vikt utan att de också producerar energi.

Jeans blir till etanol

Nu har de två idérika tjejerna fått träffa forskare på Högskolan i Borås för att utbyta energirika tankar. De fick presentera sitt tävlingsbidrag. Deras idé om energiåtervinning mottogs med stort intresse och ledde bland annat till frågan om de kommer att utveckla idén vidare. I utbyte fick de en presentation av professor Mohammad Taherzadeh vid Institutionen Ingenjörshögskolan om hans forskning om etanolproduktion på jeans och apelsinskal.
- Det var jätteintressant och Mohammad Taherzadeh berättade så att vi verkligen kunde förstå, säger de mycket nöjt.

De fick också besöka avfallsanläggningen Sobacken i Borås och fick lära sig om hur avfallet sorteras och bearbetas för att kunna återvinnas som biobränsle. Det var första gången de besökte en liknande anläggning och de tyckte att det var mycket givande och lärorikt.

Anja och Julia hoppas att deras arbete också kan inspirera andra gymnasieelever till att visa upp och våga lyfta fram sina tankar om energi- och miljöfrågor och att även de som inte är så tekniskt kunniga utan går ett gymnasieprogram med till exempel samhällsinriktning också kan göra sina idéer hörda i klimatfrågor.