Textil utmaning med miljön i fokus

Textilhögskolans professor Simonetta Carbonaro skrädde inte orden och utmanade dagens designers.

– Idag kopierar alla varandra. Det handlar om mode som gått ur modet, men ni har alla möjligheter att ta kommandot igen. Ta tillvara på dagens stora intresse för miljön. Nu är tiden mogen.

– Konsumenterna vill så mycket mer än köpa ekologiska produkter, man vill faktiskt vara med och rädda miljön.

Det gick inte att ta miste på att Simonetta Carbonaro brinner för sin forskning inom konsumentbeteende. Hennes engagemang inspirerar. Hon menar att design är makt och att en ny attitydförändring är nödvändig för ett hållbart samhälle.

Naturbilder som utmanar

Fotografen Mireille de la Lez berättelse till de egna bilderna från Arktis var en naturlig fortsättning på Simonetta Carbonaros uppmaning till handling. Hon är född i Sverige och fotograf på National Georgraphics och aktuell med boken "Värld av is". Hennes berättelse är en viktig historia om is, extrema förhållanden och klimatförändringar.  Under fem år har hon under olika perioder levt med och lärt känna de vilda djuren och dokumenterat miljön på Arktis.

– Jag vill med mina bilder skapa ett engagemang för miljön. Vi ska inte bara känna till klimatförändringarna vi måste göra något också.

Och hennes bilder har väckt debatt. De har publicerats i mer än 400 artiklar, däribland flera av världens största dagstidningar

– Miljödebatten fokuserar ofta på siffror och skrämselpropaganda, jag vill göra det till en moralisk fråga där jag kommunicerar med hjärta och känsla. Man kämpar inte för något om man inte bryr sig.

Och visst går hennes vackra bilder på polarrävar, sälungar och isbjörnar in i hjärtat. Det är en hyllning till livet i den hårdaste och mest oförlåtande, men samtidigt den vackraste och mest ömtåliga av världar.

Dansk designer årets vinnare

Seminariet avslutades med att årets vinnare av Focusstiftelsens pris Nordic Award, Anne Damgard, berättade och visade bilder på sina sensuella kreationer. Ett pris som hon fick ta emot dagen efter föreläsningen. Hennes haute coutre kreationer är suggestiva och mycket sensuella. Hon har stor hantverksskicklighet och kvinnokroppen är utgångspunkten och förstärks av de genomskinliga materialvalen.