Klimatsmarta textilier visas på grön marknadsdag

– Det gäller att tänka till nu när vi formar framtidens material, säger Tina Ottosson som arbetar med hållbar utveckling på organisationsnivå på Textilhögskolan. Hon och Christina Kaspersen, som är miljöansvarig på högskolan, har tillsammans med Susanne Edström, projektledare för Smart Textile, samlat ihop det material som visas upp på Stora Torget den 13 september. Tillsammans kommer de att berätta om hur nya textilier kan göra vår vardag mer energismart och rättvis.

– Just rättvise- och miljötänket är två viktiga aspekter som våra forskare och samarbetspartners arbetar efter när de tar fram nya textila produkter. Vi arbetar i utvecklingsstadiet just nu men har hela tiden fokus på ett helhetstänk där miljön är oerhörd viktig liksom etik, fortsätter Tina Ottosson.


Växthusväven som Ludvig Svensson producerar är en av de tekniska textilier som kan bli en framtida smart textil som visas upp under dagen, liksom ljudabsorbenten QWaiet som forskaren Margareta Zetterblom tagit fram tillsammans med Aqwool.

Fairtrade City

Det var i somras blev Borås diplomerad som Fairtrade City. Benämningen är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion och marknadsdagen är ett led i den nyvunna titeln. Klockan 10 öppnar marknadsstånden på Stora Torget. Här kommer 24 företag att sälja ekologiska, Rättvisemärkta, närproducerade och klimatsmarta varor. Det finns också möjlighet för dig som vill uppdatera din garderob att delta i stans första Swop clothing. Vilket innebär att du byter kläder med någon – helt gratis. Du behöver bara bidra med dina fräcka plagg som du tröttnat på och tror att andra kommer att tycka bättre om. Textilhögskolans proffsiga studenter kommer också att finnas på plats för att hotta upp dina plagg. De kreativa proffsen hjälper dig att få ditt eget unika plagg.

Förutom kläder och textilier bjuds boråsarna på schysst mat av ekologiska och rättvisemärkta råvaror. Så missa inte denna schysst gröna marknadsdag. Läs hela programmet här.