Skulptur får ligga kvar på nyckelplats utanför högskolan

– Vi tycker om Borås och var omedelbart positiva till idén, säger Boråssonen Joakim Hedin när han berättar att han och styrelseproffset Frankenius för en tid sedan blev kontaktade av Kulturnämnden om de ville rädda kvar Sean Henrys skulptur i Borås.

– Skulpturen tilltalar oss och placeringen, som konstnären själv valt ut, utanför högskolan kan inte vara bättre. Högskolan och dess studenter betyder mycket för Borås framtid, utveckling och vitalisering.

– Förhoppningsvis kommer Sean Henrys skulptur bidra till att studenternas vardag blir roligare och inspirerar dem. Att ta sig tid och koppla av en stund och reflektera är inte oviktigt, säger Paul Frankenius.


Garanterad placering

Konstmuseets chef Hasse Persson var den som ringde upp donatorerna. Han gläds över att det är 50-taliser som nu går in och ger avtryck i sin stad. Strax över en miljon har konstverket kostat.

– En ny generation donerar en uppåtgående yngre generation konstnärer. Det känns bra. Sean Henry är redan ett världsnamn. Det var viktigt för oss att göra allt för att behålla statyn innan den flyttades, konstaterar Hasse Persson.

Catafalque var en av flera statyer som under den Internationella Skulpturfestival placerats på olika platser i Borås. Just placeringen utanför högskolan valde konstnären själv. Festivalen avslutades den 21 september och då skulle Catafalque forslas tillbaka till England. Men nu blir den istället kvar utanför högskolan för alltid.

– Nu placerar vi oss på konstkartan. Med Jim Dines Pinocchioskulptur och Tony Craggs Declination och Sean Henry´s Catafalque har Borås på några få år fått skulpturer av yppersta världsklass. Det är en speciell anda i Borås som går en sådan här gåva möjlig.

Catafalque har en tvilling i världen och den är placerad i New York.

Liggande profetia

Ett av villkoren från donatorerna var en politisk enighet och den här gången verkar samtliga vara rörande överens. Det tycker helt enkelt att gåvan är fantastisk.

– Borås har lyfts fram på ett positivt sätt via sommarens Skulpturfestivalen. Vi är mycket tacksamma över att donationen gör det möjligt att bevara Catafalque utanför högskolan. Jag har hört att man går på högskolan och ligger vid ett universitet. Kanske att skulpturen är en profetia, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson som här syns tillsammans med folkpartisten Morgan Hjalmarsson och socialdemokraten Ulf Olsson.

– Vi är på god väg att förverkliga Borås som skulpturstad, vilket är viktigt om man vill skapa en attraktiv kulturstad, tillägger en nöjd kulturchef i Borås Elisabeth Lundgren.

Donatorer, politiker och representanter från Kulturnämnden samlade bakom Borås nyinskaffade skulptur. Kulturnämnden i Borås Stad har garanterat placeringen utanför högskolan och att den aldrig kan säljas.

Fakta:

Konstnären Sean Henry är 43 år gammal, uppvuxen i Guildford, England och bor och arbetar i London.
Catafalque handlar om vår plats i världsalltet. Konstnären försöker förstå vad vi gör och varför vi finns till. "Det är tankar som hela tiden finns med mig," säger Sean Henry.
Skulpturen har blivit något av ett signum för konstnären som själv agerar modell där han ligger på rygg med uppdragna knän, händerna vilande på bröstet och blicken riktad mot oändligheten. Vad gestalten tänker på får vi aldrig veta. Svaret ligger hos betraktaren.