Håll koll på skorna…

Att temat engagerar, visade inte minst det intresse som årets första alumnföreläsning rönte. Över 60 personer kom för att få tips inför anställningsintervjun och lära sig mer om mystiken kring rätt klädkod. 17 punkter om hur man klär sig till framgång gick Marcus Bergman igenom. Den första är: Kom ihåg att kläder har betydelse.

– Det är egentligen för dem som säger att de inte bryr sig om kläder som plaggen har störst betydelse, tillade Marcus Bergman.

Placerad i fack

Att klä sig på ett visst sätt handlar många gånger om att visa vilken grupp man tillhör eller vill tillhöra. Antingen förstår man vad som värderas i gruppen eller så bryter man de oskrivna reglerna.

– Kläderna är ett fantastiskt signalsystem som berättar om vår identitet, fortsätter Marcus Bergman och pekar på den lilla nålen som sitter fast i den strikta kostymen som han dagen till ära bär. Nålen som symboliserar en grupptillhörighet och som ingen annan än den invigde vet vad den betyder. Sättet att vika den lilla näsduken i bröstfickan är en annan signal, liksom den starkt blårandiga skjortan som av en del skulle anses som felmatchad mot den bjärt prickiga slipsen – ändå är de tillsammans en symbol för Marcus Bergmans personlighet och stil. Han är ingen vanlig banktjänsteman eller kostymnisse.

– Ni läser av alla koder och du har inte många sekunder på dig att visa vem du är. Du blir klassad och placerad i ett fack, många gånger efter våra fördomar, men ack så många gånger sanna föreställningar.

De viktiga accessoarerna

Samtidigt finns det inget värre än att vara fel klädd vid ett tillfälle. Något som de flesta har varit med om någon gång. Då har Marcus Bergman ett tips. Välj kläder som tål dagens prövningar.

– Tänk på vem du vill vara. Om du söker ett jobb som advokat och du vill vara advokat, så bör du klä dig som en sådan och såsom du tycker att en sådan ska se ut.

Marcus Bergman gav också prov på att dyrt är inte alltid bäst.

– Det finns risk att det kan bli för mycket av det goda.

Ett konkret tips till dig som vill se välklädd ut är att lägga ner tid på dina skor. Se dina skor – andra gör det. Andra accessoarer som väcker uppmärksamhet är glasögonen.

Tänk på vad du visar

Att ha s.k. koll på läget är inte heller att underskatta, liksom en balans inom rimliga gränser. Läs på och få en förståelse och visa sedan vem du är eller vill vara. Den som kom till Marcus Bergmans föreläsning för att få konkreta tips inför anställningsintervjun fick vänta till de allra sista minuterna. För damer: dölj det du inte vill visa. För herrar: undvik glipor mellan byxa och strumpa – välj hellre en lång knästrumpa så slipper du det bekymret.

I framtiden spår Marcus Bergman att mode- och märkeshysterin kommer att tonas ner. Etiska värderingar får en allt större betydelse, liksom förhållningssättet till masskonsumtionen. En utstuderad ”vanlighet” är något som han tror kommer att karaktärisera vårt klädval det kommande året.