Hallå där…

Matematikpalatset är byggt kring den ryska matematikern Sonja Kovalevsky, som 1889 blev världens första kvinnliga matematikprofessor vid Stockholms Universitet. Idén till ett slags ”matematikens hus” föddes redan under ledning av högskolans f.d. rektor Said Irandoust och vidareutvecklades i samarbete med matematiker, forskare, lärare och lärarstudenter för att göra det tillgängligt för olika målgrupper, berättar Lotta Johansson.

Vad kan man göra i Matematikpalatset?

– I Matematikpalatset kommer besökare i alla åldrar att kunna tillbringa timmar – ja, till och med dagar – för att upptäcka, undersöka och lösa alla spännande uppgifter.

Vad är matematik för dig?

– Den är både kreativt tänkande och struktur i mitt liv. Den har gjort mig medveten om att jag tänker och är bra på att tänka.

Vilken framtid väntar Matematikpalatset?

– Vi har fokus på det lustfyllda och vill visa på spännande ingångar och att alla kan vara bra på matte. Dessutom har vi en guldkista som besökarna fyller på med idéer och på så sätt ”medskapar” palatset.

I den närmsta framtiden, eller närmare bestämt redan den 25 september, kommer Matematikpalatset att medverka på ForskarFredag Borås. Pedagoger från Navet och högskolans matematikforskare, Magnus Lundin, bjuder då besökarna på en alldeles egen mattesafari djupt in i matematikens värld.
– Matte är förbannat kul. Alla använder det mer än vad de tror. Den är en del av vår begreppsvärld och det vill jag visa, säger han.

Läs mer om Matematikpalatset.