Klimatsmart kör på gamla plagg

– Det är helt upp till det företag som nappar på vår forskning att välja vad de vill få ut av sitt textila avfall, antingen etanol, biogas eller återvinning till nytt material. Vår förhoppning är att resultaten ska användas i större skala och generera i svensk teknik som i sin tur kan skapa jobb, säger Mohammad Taherzadeh som är intresserad av att knyta kontakter med näringslivet.

Redan 2007 började han tillsammans med ett antal doktorander att titta på möjligheterna att producera etanol och biogas av textilt avfall. Först användes ren bomull och etanol var den produkt som de fick fram. Resultaten var så lyckade att de gick vidare med samma koncept och började bryta ner andra textilier som exempelvis polyester blandat med bomull.

– De flesta textila material är ju blandade, därför är vi mycket nöjda att vi lyckats komma på hur vi ska göra. Bara i Borås slängs 17 000 ton textilier varje år.

Stora miljövinster

Mohammad Taherzadeh hoppas nu att kasserade textilier kan bli ett nytt substrat i biogasanläggningar. Doktorand Azam Jeihanipour visar prover på ren polyester som blivit kvar efter rötningsprocessen

– Allt går att återvinna och vi kan anpassa processen utefter vilken slutprodukt man vill få fram. Helt klart är att det är bättre att använda gamla plagg än spannmål. Vi får exempelvis ut 50% mer etanol, konstaterar Mohammad Taherzadeh.

Fakta:

Av ett kilo jeans kan man få fram ett halvt kilo etanol eller ca 400 liter biogas. Det går fortare att få fram etanol, runt 2-4 dagar. Biogas tar i nuläget 1-2 veckor.

Mohammad Taherzadeh är professor vid Institutionen Ingenjörshögskolan vid Högskolan i Borås och har i nuläget tio doktorander i olika forskningsprojekt.

 

Reportage i de lokala nyheterna på TV4, 2009-08-12, kan du se här.