Rätt väg till polisutbildningen

Det är andra gången som preparandutbildningen genomförs och upptakten sker genom en internatvecka på Hjälmareds folkhögskola. Startskottet gick den 3 augusti och avslutades torsdagen den 6 augusti. Schemat är späckat från morgon till kväll med allt från hårda fysiska tester och gruppövningar till föreläsningar, språktester och personlig coachning.

– Här får de möjlighet att se om polisyrket är rätt för dem och kan förbereda sig på de tester som de måste klara av för att komma in på polisutbildningen, förklarar Lena Matthijs tf. polisområdeschef i Älvsborg och som finns med under internatveckan.

Meningen med preparandutbildningen är att få in fler kvinnor, personer med annan etnisk bakgrund, men också ett sätt att höja antalet sökande från Västra Götaland.

– Vi vill höja deras konkurrenskraft och se till så att de förbereder sig på rätt sätt, fortsätter Lena Matthijs.

Högt söktryck

– Jag har alltid velat bli polis. Det var underbart när jag kom in! Här får jag verkligen rätt coachning, säger Azin Modjatabei från Hissings Backa utanför Göteborg. Hon ser fram emot att kunna söka till polisutbildningen i november och hoppas att preparandutbildningen ska vara en lyckad väg in. Här syns hon tillsammans med Anneli Larsson. 

Anneli Larsson är sedan en tid tillbaka studierektor för polisutbildningarna på Högskolan i Borås och finns också på plats i på Hjälmareds folkhögskola. Hon berättar att söktrycket till preparandutbildningen aldrig varit så högt som i år. Totalt sökte 162 personer till de 50 platserna. Vilket kan jämföras med de 53 som sökte förra året.

– Det gjorde att vi hade många att välja mellan när vi gjorde urvalet till den grupp som fått komma hit. Vi fick ihop en bra mix vad gäller bakgrund, etnicitet, ålder, kön, trostillhörighet och geografi från länet, säger Mikael Lindgren, rektor på Hjälmareds Folkhögskola.

Lena Matthijs menar att sammansättningen i gruppen är precis en sådan som hon skulle vilja se på polisutbildningen. Idag har mindre än tio procent av polisaspiranterna utländsk bakgrund, vilket kan jämföras med att 25 procent av landets ungdomar har en utomnordisk bakgrund.

– Alla i gruppen är enormt fokuserade, bra tränade och flera har lång arbetslivserfarenhet. De har också många personliga egenskaper som vi vill ha i poliskåren. De är trygga och stabila.

Värdemätare

Totalt omfattar preparandutbildningen 10 högskolepoäng. Utöver de 52 som deltar i intensivveckan på Hjälmared har 130 personer antagits till kurserna i ”Brott och straff – Juridik för poliser” och ”Etik med inriktning mot polisiär verksamhet”som ges på kvällstid under hösten på Högskolan i Borås.

Loredana Jöhnsson från Borås kämpar hårt mot klockan över några hinder. Hon har tagit ledigt från undersköterskejobbet på Borås lasarett för att kunna satsa på sitt drömyrke – polis.

– Det har varit en dröm för mig ända sedan jag gick på dagis i Rumänien.

En av de mer vältränade i gruppen är Damir Mahmutovic från Borås, men ursprungligen från Bosnien. De tuffa fystesterna är inga problem för honom. Här lyfter han en docka på över 70 kg.

– Den här utbildningen är ett sätt för mig att testa om polisyrket är något för mig. Jag tror att jag i vissa situationer kan jag ha fördelar med min utländska bakgrund. Jag dömer fotbollsmatcher också på min fritid och då måste man kunna lösa konflikter.

Även Ashley Olsson från Kungsbacka ser preparandutbildningen som en värdemätare.

– Jag var inte helt säker om jag vill bli polis tidigare, men förhoppningsvis har jag rätt bakgrund. Jag vill hjälpa människor i svåra situationer och har fjorton års erfarenhet som mentalskötare på en akut psykosavdelning i Göteborg. Den här veckan har varit perfekt. Nu ser jag polisyrket som ett naturligt steg.

 

Den vackra miljön på Hjälmareds Folkhögskolan ger en fin inramning till utbildningen.

Fakta polisutbildningen

Regeringens målsättning är antalet poliser ska öka. Detta innebär att Polishögskolan för närvarande utbildar ett rekordstort antal studenter. Under vårterminen 2008 läste cirka 1500 på Polishögskolan i Solna. Kulmen i volymökningen nåddes höstterminen 2008 då studentantalet vara cirka 1700. Vårterminen 2009 läser cirka 1600 studenter på polishögskolan. Polisprogrammet omfattar fyra terminers heltidsstudier, vilket motsvarar 80 poäng. Antagningen till utbildningen sker två gånger per år. Sedan några år tillbaka finns det möjlighet att studera till polis på distans. Borås är en av orterna. Distansutbildningen innehåller samma kurser som den traditionella utbildningen och är studiemedelsfinansierad. Polishögskolan är huvudansvarig för utbildningen, men det är instruktörer från den lokala polismyndigheten som svarar för det mesta av träningen i färdighetsämnen som till exempel självskydd, vapenhantering och bilkörning.