Automatisk klassificering av EEG på nyfödda i blickfånget

Johan Löfhede sysslar med signalbehandling av biologiska signaler, huvudsakligen EEG (elektroencefalografi, "hjärnvågor").  I arbetet som beskrivs i avhandlingen har han testat olika metoder för automatisk klassificering av olika typer av EEG från nyfödda barn. De data som använts i arbetet kommer från tre grupper: friska fullgångna barn, för tidigt födda barn som behandlas för cirkulationsproblem, samt fullgångna barn som drabbats av syrebrist i samband med förlossningen.

Hoppas metoderna kommer att användas i sjukvården

- Syftet med automatisk klassificering av de här typerna av signaler är att ta fram metoder som kan användas i ett framtida system för övervakning av hjärnaktiviteten hos nyfödda barn som vårdas på intensivvårdsavdelning. Förhoppningsvis kan de framtagna metoderna, om de kommer att användas inom vården, bidra till bättre vård för nyfödda barn och därigenom minska risken för hjärnskada, förklarar Johan Löfhede.

Johan Löfhede har tidigare studerat medicinteknik på Chalmers varefter han under en period om några månader jobbade med medicinteknik på sjukhus.

- När det för fem år sedan dök upp en doktorandtjänst med inriktning mot signalbehandling inom medicinteknik kändes det som en intressant utmaning.

Framme vid målet. Hur känns det?

- Det kommer att kännas mycket bra efter att disputationen är avklarad! Just nu försöker jag bara hinna med allt som ska göras innan dess, samtidigt som jag har en egen nyfödd bebis hemma att ta hand om.

Vad har du för framtidsplaner?

- Jag skulle gärna fortsätta inom medicinteknikområdet, och det finns många idéer inom vår forskargrupp med forskare från bland annat Högskolan i Borås och Sahlgrenska, säger han.

Fakta

Namn: Johan Löfhede
Ålder: 31
Kommer från: Kållered, utanför Göteborg
Har tidigare gjort:  Studerat elektroteknik med inriktning mot teknisk kommunikation/signalbehandling/medicinteknik på Chalmers direkt efter lumpen. Sedan fem månaders vikariat på den medicintekniska avdelningen på sjukhuset i Skövde.

Offentlig disputation - teknologie doktor

Avhandlingens titel: The EEG of the Neonatal Brain – Classification of Background Activity
Datum: 18 december
Tid: 10:00
Sal: EA, Hörsalsvägen 11, Göteborg
Opponent: Professor Alpo Värri, Department of Signal Processing, Tampere University of Technology, Finland

Avhandlingen presenteras på engelska.