Fördjupad vänskap med Pakistan

Han och Javed Akbar Bhatti, som jobbar med marknadsfrågor på ambassaden, besökte Högskolan i Borås under några dagar i mitten på december.
– Det är viktigt att jag är här för att Högskolan i Borås har ett bra internationellt rykte. Vi har studenter här och vi vill öka samarbetet med högskolan, säger Nadeem Riyaz.

Tallal Khan är programme coordinator for fashion marketing & merchandise programme vid Pakistan Institute of Fashion & Design. Han besökte Borås för att bland annat prata med utbytesstudenterna från universitetet i Pakistan.
– Samarbetet är bra för att lära sig nya kulturer. Vi har haft samarbete med Högskolan i Borås sedan 2007 och våra erfarenheter är goda. Studenterna gillar att studera här. De får stora utmaningar av lärarna och de gillar det, säger Tallal Khan.

Tanken är att även svenska studenter ska kunna åka till Pakistan för att utbilda sig, än så länge tillåter dock inte den politiska situationen i Pakistan det. Men det kan ske snart, tror Tallal Khan.
– Det kan hända om 4-5 månader, kanske upp till ett år.

Textil när naturligtvis nyckelordet när det gäller samarbete mellan Högskolan i Borås och lärosäten i Pakistan. Textilindustrin i Pakistan är enorm och många svenska företag som H&M och Lindex lägger sina produktioner i den delen av världen. Högskolan i Borås rektor, Lena Nordholm, säger att internationella samarbeten är viktiga för högskolan.
– Vi behöver mötas och träffas. Det är fundamentet i internationaliseringen, att vi lär av varandra, stimulerar varandra och hittar ny kreativitet. Dessutom ligger det här samarbetet helt i linje med högskolans ambitioner.

Korsbefruktning

Samarbetet mellan Högskolan i Borås och bland annat Pakistan Institute of Fashion & Design är en korsbefruktning med många positiva sidor, både utbildningsmässigt och kulturellt.
– Målet är att förbättra färdigheterna hos våra studenter. När pakistanska studenter kommer tillbaka till sitt hemland kommer de ha tillräckligt mycket kunskap för att kunna utbilda andra. Mode och anläggningarna som finns är väldigt specialiserade och målet är att den kunskapen som finns här ska kunna läras ut i Pakistan till de studenter som inte har möjlighet att åka hit, säger Nadeem Riyaz.
– Fördelen är att studenter kan få läsa samma ämnen som i Pakistan, men få lära sig dem genom en annan kultur och med andra studenter. De får möjligheten att studera med människor från andra kulturer, till exempel Kina, Sverige, Indien, Tyskland och Taiwan, säger Tallal Khan.

Just det mångkulturella utbytet betonas under de utländska besöken på Högskolan i Borås.
– När folk kommer ihop från olika delar av världen lär man sig även av varandra, inte bara utbildningsmässigt. Man äter ihop, man umgås och det är en väldig viktig del av samarbetet. Sverige har ofta stöttat Pakistan i stort och förhoppningsvis kan samarbetet bli bättre och djupare. Under den tiden jag jobbat som ambassadör har jag försökt öka kontakten mellan svenskar och pakistanier på alla nivåer, från studenter till parlamentarisk nivå. Utbytet är viktigt, att man får se olika kulturer. Det är en sak att läsa om ett land, ett annat att faktiskt komma dit. Man får nya perspektiv, säger Nadeem Riyaz.

Lena Nordholm avslutar med följande ord:
– När man integrerar lär man sig alltid något nytt, det är själva grejen.