Från Simonsland till Peking

Med sin kollektion ”While Waiting to Die” stack Anna Lidström ut på examensvisningen på Simonsland i våras, då hon tog examen från modedesignutbildningen.  Nu studerar hon på masterprogrammet och blev i höstas inbjuden att som enda svenska student att ställa ut på den två veckor långa utställningen Notch09 i Peking.
– Det var självklart väldigt roligt att få bekräftat att det jag gör angår och intresserar andra.

Mammans sjukdomstid finns i detaljerna

Clownen har stått som modell för henne kollektion, likaväl som det är en reaktion av hennes mammas bortgång i cancer för snart två år sedan. Fragment och delar från sjukdomstiden finns som detaljer i alla plagg.
– Kollektionen ska vara obehaglig och påminner om minnen och drömmar, förklarar Anna Lidström.

På utställningen visade hon även upp den film som hon tillsammans med fotografen Henrik Bengtsson gjort under masterutbildningen.
– Kortfilmen, som baseras på min kollektion, är en stop motion animering. Det innebär att vi använt ungefär 5000 bilder för att göra ca 10 min film.

Filmen består av nio delar, en för varje outfit och är improviserad på olika platser på Simonsland. Allt för att förstärka känslan i varje plagg. Under den största delen av filmen vandrar modellen runt som om hon letar efter vägen ut ur drömmen.
– Ord som surrealistisk, söt, sliskig och skrämmande var associationer och reaktioner jag fick av besökarna på utställningen, berättar Anna Lidström.


Bilderna ovan är två av de 5000 bilder som utgör den 10 minuter långa filmen. Se den genom att klicka på länken i slutet av artikeln. 

Reaktioner och tankar var just det Anna Lidström var ute efter när hon förutom sin kollektion och film även ställde ut en låda där folk kunde lämna kommentarer.
– Jag trodde ingen skulle våga, men jag fick hur många som helst, säger hon och skrattar.

Peking gav mersmak

Utställningen gav förutom ett starkt kulturellt utbyte och nya kontakter även mersmak av Peking.
– Jag vill åka tillbaka! Det är en helt galen stad, säger Anna Lidström som funderar på ett utbyte nästa år på en konstskola.

– Nu har jag hållit på med mode ett tag och känner att jag kan dendelen. Nu skulle vilja gå loss på konstsidan nu.

Under två veckor pågick Notch09 i Peking där nordiska och kinesiska designers, arkitekter, konstnärer och andra inom kreativa yrken visade upp sina verk och kreationer. Bland utställarna fanns exempelvis den danska designern Henric Vibskov.

Evenemanget sponsras av samtliga nordiska ambassader och ska bidra till att kinesiska och nordiska kreatörer möts.