Arash slog blixt-knock i schack

Genom ett initiativ från ett par internationella studenter anordnade Institutionen Ingenjörshögskolan och Borås-Fristad Schackklubb en turnering i blixtschack.

14 spelare, både lärare och studenter, intog bord och stolar och en tystnad lade sig i korridoren. Djup koncentration och enbart tickandet från klockorna hördes. Fem ronder spelades under drygt två timmar och spelarna var mycket nöjda över att en sådan turnering igen

Full koll på dragen

Bland spelarna fanns en som hade full koll på dragen, Arash Abdollahzadeh, student från Iran som studerar svenska på Högskolan i Borås. Han hade inga problem att vinna samtliga fem ronder. Men så spelar han på elitnivå också. Hemma i Iran har han spelat i landslaget i sex år och bland annat deltagit i ungdomsolympiaden i Indien och i VM-turneringar i Frankrike och Grekland. Han spelar nu för Schackalliansen Mark och har målet att placera sig i Svenska landslaget.

Tvåa blev Ruben Buendía López, utbytesstudent från Spanien och på tredje plats placerade sig Ulf Mårtensson, lärare på Institutionen Ingenjörshögskolan.

Mikael Gustavsson, student på bibliotekarieutbildningen, Per Mellbin, ekonomstudent och Amrith Armstrong, ingenjörsstudent, tyckte att motståndet var för starkt men var mycket nöjda ändå.

- Det är ett kul initiativ och det är roligt att få möta andra än de jag brukar spela med, berättade Amrith Armstrong.

Anders Mattsson, lärare på Ingenjörshögskolan, var mycket nöjd över uppslutningen.

- Det här gick över förväntan. Flera av spelarna har frågat när nästa turnering blir. Det finns uppenbarligen ett stort intresse för den här typen av arrangemang, sa han.

Efter torsdagens turnering utmanade vinnaren sju spelare i simultanschack, där en spelare möter alla de andra spelarna på samma gång genom att gå från ett motståndarbord till nästa, redan på fredagen. Vem som vann? Ja, Arash Abdollahzadeh så klart!