Prisade Regler

– Något i tonen fångade mig när jag utforskade mitt judiska arv, berättar Sara Mannheimer som till yrket har varit glasblåsare de sista 20 åren.

Mellan frihet och ångest

”För en skärvigt och nervigt sårbar roman som rör sig med lätthet och humor på den glasvassa eggen mellan frihet och ångest” lyder motiveringen till debutantpriset.
Uppståndelsen kring debutantromanen Reglerna har varit ganska omtumlande och den har nominerats till både Augustpriset och Katapultpriset. Reglerna har även fått Samfundet De Nios speciella pris och kallats för ”en poetisk utvecklingsroman”.

Romanen som handlar om en kvinnas försök att styra upp sitt liv med självpåhittade regler och sen bryta ifrån dem, har till stora delar tillkommit under Sara Mannheimers vistelse i bergen där hon kände sig nära till sig själv och naturen.

Priset på 100 000 kronor är en buffert i frilanstillvaron.
– Jag vet inte hur jag ska använda pengarna mer än at jag skriva och kan ta mig tid för det, säger hon. 

Dragning till orden

Under utdelningen av årets debutantpris deltog även Susanna Alakoski, själv vinnare av Augustpriset 2006. Hon talade om sitt författarskap och arbete med bl.a. den kritikeromfamnade romanen Svinalängorna som skänkt henne diverse titlar som arbetarförfattare, minoritetsförfattare och feministförfattare.
– Jag är stolt över alla dessa, men jag har inte haft som mål att bli något av det. Min drivkraft har varit att förmedla erfarenheter, säger hon och förklarar att hon sen barnsben haft dragning till orden.

F.d. BHS-student nominerad

Bland de nominerade till debutantpriset fanns också Hassan Loo Sattarvandi med boken Still om klassamhällets Sverige, Fausta Marianovic med Sista kulan sparar jag åt grannen om Balkankrigets vansinne och Amanda Hellberg med skräckromanen Styggelsen. Elin Boardy, som dessutom är f.d. student vid Institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap/Bibliotekshögskolan blev också nominerad för sin historiska roman Allt som återstår.