THS sätter ideal på sin spets

Projektet är ännu bara i uppstarten och den 1 mars åker Elin Engström till Kambodja för att träffa Miss Landmine-teamet och kvinnorna som deltar i tävlingen.
– När jag kommer tillbaka från resan kan vi på allvar börja titta på nya ingångar för att utvidga projektet och hur Textilhögskolan ska bli en del av det.

– Det här samarbetet handlar någonstans om hur vi känner oss vackra, därifrån är inte steget långt till beklädnad. Hur vi kommer att röra oss kring problematiken i fysisk perfektion är något vi kommer att utarbeta och efterhand hitta sätt att bearbeta och reagera på. Detta är en oerhörd chans att bemöta både uttalade och outtalade ideal på allvar, säger Elin Engström.

Ger nya perspektiv

Strax efter att hon hade kontaktat Morten Traavik för ett samarbete tog hon även kontakt med Clemens Thornquist, utbildningsansvarig på modedesignprogrammet.
– Jag nappade direkt när Elin kom med förfrågan om att låta Textilhögskolan bli en del av projektet. Textilhögskolan är duktiga sedan tidigare på att ta upp andra perspektiv av mode- och textilbranschen, säger Clemens Thornquist och syftar på det humanistiska perspektivet i Dignityprojektet. (läs mer om det här).

– Det intressanta med Miss Landmine är hur det lyfter fram aktuell problematik i världen och att det väcker många tankar om den kulturella och funktionella delen av mode- och textilbranschen.

Ingrott ideal

Efter resan till Kambodja ska Elin Engström genomföra ett pilotprojekt och hoppas sedan att ett designteam kan genomföra ett större projekt.
– På det personliga planet betyder detta väldigt mycket för mig. Precis som Miss Landmine ifrågasätter jag också ingrodda ideal som finns. Om fysisk perfektion och hur vi ser på kroppen, säger Elin Engström.

Fakta om Miss Landmine-tävlingen:

 Miss Landmine är en skönhetstävling som arrangeras för att uppmärksamma problemet med nedgrävda minor. Projektets initiativtagare är den norske konstnären och regissören Morten Traavik. Första tävlingen arrangerades 2007 och 2008 i Angola. I år sker den i Kambodja.