Professor Julie Allan till Borås

Under två år framåt kommer Julie Allan att gästa Institutionen för pedagogik (PED) på 10%. Det betyder i praktiken att hon med jämna mellanrum besöker PED håller specialriktade föreläsningar och arbetar tillsammans med institutionens egna forskare. Besök som alla inblandade ser fram emot.

En skola för alla

Med sig från University of Sterling har Julie Allan en gedigen forskarbakgrund och en rad publicerade avhandlingar och böcker. Hennes senaste utgivna bok heter ”Doing inclusive research” och den har hon skrivit tillsammans med Roger Slee.
Just ”inclusive education” ligger Julie Allan varmt om hjärtat och det är kring detta som hon bedrivit det mesta av sin forskning. Man skulle kunna översätta ”inclusive education” till ”en skola för alla”. Det handlar om att motverka segregering och inkludera alla elever i en gemensam undervisning, utan att exkludera någon på grund av handikapp, specialbehov eller sociala förutsättningar.

Hoppas på snö

Julie Allan räds inte det svenska vintervädret, tvärt om.
- Jag älskar det, berättar hon. Jag hade med mig ett par stora kängor, men missade precis snön. Jag hann se de sista resterna som låg kvar i spridda isklumpar.
Den här vändan är Julie Allan i Borås under drygt två dagar och föreläser om såväl inclusive education som barns rättigheter.
Hon har redan funnit sig väl tillrätta i ett sitt nya kontor på PED och har hunnit snappa upp lite svenska också, men det finns mycket mer att lära, vilket Julie Allan ser fram emot.
När hon kommer tillbaka i januari och februari har hon dessutom blivit lovad mer snö och is.