Stipendium gav spanska erfarenheter

I början av maj var Gunilla Fihn på plats i staden Huelva, i Spanien. Ersamus-utbytet startade med en konferens vid Universidad de Huelva.
– Temat för konferensen var hur vi ska arbeta europeiskt med undervisning, om vi kan skapa en europeisk identitet, berättar Gunilla Fihn.

Deltagarna från konferensen kom från hela Europa och hon träffade representanter från universitet på Sicilien i Italien och från Turkiet.
– Vi ska fortsätta hålla kontakten, vilket förhoppningsvis utmynnar i ett samarbete så småningom.

Mötet med studenten viktig

Förutom sitt deltagande i konferensen hade hon även föreläsningar och workshops med de spanska studenterna i ”Drama and Storytelling Education” och hon värdesätter mötet med studenterna.

– I samband med konferensen hölls också en mässa, där studenterna kunde få mer information om europeiska universitet och högskolor. Jag hade med mig broschyrer och profilprodukter i mängder. Eftersom alla tyckte att Högskolan i Borås hade den finaste montern var det värt att släpa på allt, säger Gunilla Fihn med ett leende.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att vara med på sådana aktiviteter och skapa ett intresse för att studera i Sverige och på Högskolan i Borås. 

Effektiv resa

Hon passade även på att hälsa på de tre OPUS-studenter som just nu har en utbytestermin i Huelva.
– Även om jag inte undervisar dem själv så var det roligt att få höra hur de har det. Vi fikade ett par timmar och de berättade sina studier och om sina resor de hade gjort runtomkring Spanien.

Sammanlagt spenderade Gunilla Fihn en och en halv vecka i Spanien och är väldigt nöjd med resan.

– På eget initiativ besökte jag även en förskola och en grundskola för att se hur det fungerar där. Det var en fantastisk resa och jag hann med väldigt mycket, säger hon avslutningsvis.

Fakta om Erasmus lärar- och personalutbyte.

Du som är lärare vid högskolan kan få stipendium för att undervisa vid ett av våra partneruniversitet i Europa. Se vilka partneruniversitet Institutionen för pedagogik har. 

  • Under läsåret 2008/2009 åkte 14 lärare (från hela högskolan) ut på Erasmusstipendium
  • Under läsåret 2008/2009 kom 7 lärare hit på Erasmusstipendium

Lärarna åker främst till Spanien, England och Finland. Fler kvinnor åker ut på utbyte än män. En veckas utbyte ger ett stipendium på max 1050 Euro. Som lärare måste du undervisa minst 5 timmar.

Ansökan för stipendium ska vara inlämnad senast 15 augusti. Läs mer om Erasmus-stipendiet och andra stipendier här.