Ny kollektion av gamla kläder på Röhsska museet 

– Jag har använt Mauds tyg ”blues” från 1955 och haft det som grund i min kollektion. Maudes tyg, består av förtryckta blusdelar i ett grafiskt mönster som av Nina har klippts sönder i nya former.
- Jag har använt mig av en teknik där jag tar delar från gamla second hand kläder och tyger så som skjortor, lakan och linnedukar bandat med Maudes tygmönster berättar Nina Pettersson som i höstas blev tillfrågad om hon ville vara med i utställningen.
– Tekniken kan ses som en version av den amerikanska traditionen ”memoryquilts”, då lapptäcken sys ihop av tyger från bortgångna nära och kära.

– Eftersom jag använder tyger med märken och spår efter människor jag varken träffat eller känner, blir det minnesplagg från abstrakta händelser och för mig okända människor.

Bortglömd modehistoria

Utställningen på Röhsska museet i Göteborg som invigdes i slutet på mars är för att fira Maude Fredin Fredholm 90-årsdag. Nina Pettersson beskriver Maude Fredin Fredholm som en spännande textildesigner och modeskapare, som var störst mellan 1950-70-talet.
– Hon gjorde fantastiska, färgstarka tryckta mönster, besläktade med Marimekko. Det är en ganska bortglömd modehistoria, som glädjande nog, nu väcks till liv igen.

– Maude är en pigg tant som är otroligt rolig att lyssna på när hon pratar om sitt kreativa skapande, tillägger Nina Petterson.

Examensvisningen gav jobb

Bidraget till utställningen har hon gjort på sin fritid. Vanligtvis arbetar hon som designer för klädbutiken Gina Tricot, ett jobb som erbjöds henne direkt efter examensvisningen förra våren.
– Det är väldigt annorlunda mot att studera på högskolan, tempot är helt annorlunda. Samtidigt är jobbet väldigt lärorikt och roligt, säger Nina Pettersson.

Fakta

Utställningen på Röhsska museet pågår fram till den 27 september. För mer information om utställningen och öppettider  www.designmuseum.se