Textil- och modedesigners hyllar Karin Larsson

Under hösten och våren har studenter vid Textilhögskolan arbetat intensivt med sina bidrag till den omtalade utställningen i Sundborn. De har utformat kollektioner efter tanken hur Karin Larsson själv skulle ha arbetat om hon levde idag. Resultatet är ett mångsidigt bidrag från studenter vid såväl modedesign- och textildesignutbildningen.
– Det är ett stort projekt för oss på Textilhögskolan. 31 studenter som läser textil- eller modedesignutbildningen är inblandade, säger Ulla Bodin.

Slarviga Karin

Karin Larsson designade bland annat många ovanliga stolar under sin yrkeskarriär och kanske låg hon före sin tid, då de inte alls uppskattades. För Ida Klamborn, modedesigner årskurs 1 har stolarna varit en inspiration.


– Karin Larsson var inte så noggrann och lämnade gärna lösa trådar efter sig och jag gillar hennes sätt att tänka, menar Ida Klamborn.

– Jag har blandat slarvigheten med stolarna och skapat en slags dekoration. I de flätade fransarna har jag hängt egentillverkade, balsaträstolar i olika höjd för att skapa ett slarvigt intryck (se bilden ovan).

Tamponger som sköld

Pauline Machado, (bild nedan) textildesigner årskurs 1 har funderat över hur Karin Larsson ”stod bakom sin man” och deras roller som ett gift par. Hennes egen tolkning har inte varit negativ. Hon tror att de har stöttat och inspirerat varandra som konstnärer, då han ständigt målade av hennes verk.
– Eftersom vår generation är så influerad av genus och jämställdhet, ville jag göra något roligt av en sådan laddad fråga, menar Paulin Machado och visar stolt upp sitt plagg ”Mens wear”. (se bild till höger).

– Det är en rustning för män att bära i den blodigt allvarliga könskampen, säger hon med glimten i ögat.

Tröjan, med många påsydda tamponger ska ses som en humoristisk vinkel på genusfrågan, som hon är trött på, men samtidigt inte vill lägga åt sidan.

Underhållning med blommor

Även studenter i årskurs tre i textildesign bidrar till utställningen. Sara Ribbenstedt, Matilda Dominique, Elinor Axelsson och Alexandra Nildén har tillsammans gjort en fiktiv katalog åt Moderna Museet, där Karin Larssons verk under de senaste åren visats.
– Vi läste in oss på hennes konstnärskap och föreställde oss hur hon skulle arbeta idag. Sedan skissade vi, berättar Matilda Dominique och Sara Ribbenstedt.

Resultatet, den fiktiva katalogen med skisserna, kommer att ställas ut i Sundborn.

Sara Ribbenstedt har också gjort ett personligt bidrag, inspirerat av, förutom Karin Larssons blommor, även hennes förmåga att spara och använda allt
– Mitt projekt heter ”Reuse and amuse”. Det är en blomma som ska sys fast i plagg som vi vanligtvis skulle kassera för att det exempelvis blivit bestående svettfläckar i den, förklarar Sara Ribbenstedt.

– Blomman hjälper till så vi kan fortsätta använda tröjan och så blir den samtidigt en lustig detalj. Även Matilda Dominique, som har arbetat ensam, har skapat en mattkollektion gjorda av spillbitar, skänkta från en fabrik.
– Jag vill använda samma teknik som Karin Larsson, det vill säga att använda allt som finns och inte slänga något. Det får inte heller se perfekt ut, utan handgjort och gärna lite slarvigt, säger Matilda Dominique och visar upp en av mattorna där de färgade bitarna i mattan kan flyttas runt för att variera utseendet.


Tolkningarna av Karin Larsson är många, varav detta bara var ett smakprov från fem av 30 duktiga studenters verk. På utställningen kommer besökarna också få se Karin Larssons egna verk i kanske världens mest personliga och kända konstnärshem, Lilla Hyttenäs.

Fakta

Utställningen på Carl Larsson-gården i Sundborn, Dalarna har öppet från den 24 maj- 30 september 2009. Öppettider: 10:00-17:00. Spännande workshops kommer också att anordnas under sommaren. Läs mer här (LÄNK http://www.carllarsson.se/stilikon_karin_150ar.aspx)