En smak av Kina

Kinaveckan drog igång i måndags med en öppningsceremoni som invigdes av bland annat Lars Hedegård, den internationella koordinatorn Douglas Washburn och arrangören Hao Shijie. En folkmassa samlades snabbt utanför högskolebiblioteket där ceremonin tog plats. Det bjöds på en traditionell kinesisk teceremoni med musik och bildspel i bakgrunden. En kinesisk student iklädd i traditionell klädsel demonstrerade tekokandet för besökarna. Besökare bjöds därefter på delikata, typiska kinesiska rätter.

Stärka band

Under veckan kommer besökare att ges en inblick i landet Kina genom filmer och bildspel med olika teman som täcker in allt från mat och shopping till sporter och konst.
– Veckan har som syfte att ge en ny inblick i Kina som de senaste åren förändrats mycket. Vi vill sudda ut stereotyper och ge människor en rättvis bild av landet, säger Hao Shijie.
– Grundsyftet med veckan är att försöka stärka alla studenters band till sina egna och varandras hemländer. Jag har hittat några intressanta gemensamma drag mellan kineser och svenskar, men även övriga folkslag. Alla är trevliga, förlåtande, fridfulla och fulla av kärlek till sina hemländer, fortsätter Hao Shijie.

Arrangemanget stöds av både högskolan och Studentkåren, men även av kinesiska ambassaden i Stockholm.
– Ja, vi har varit i kontakt med dem och de har bland annat delat med sig av sitt material och varmt välkomnat studenter att besöka Kina, berättar Hao Shijie.

Återkommande kulturella veckor

Med Kinaveckan hoppas Hao Shijie kunna påverka högskolan och kommande studenter till att hålla denna, förhoppningsvis blivande tradition, levande.
– Internationalisering händer i och utanför klassrummet. Genom olika kulturella temaveckor ger vi våra internationella studenter en chans att utbilda studenter i deras kultur och traditioner. Det är en viktig aspekt i integrationsarbetet, säger Douglas Washburn.
– Vi kommer att ha återkommande kulturella temaveckor framöver. Vi har redan en persisk kulturvecka på gång som hålls senare i vår.