Lyckat äventyr

Tidigt den 5 mars samlades över 400 elever från Sven Eriksongymnasiet, Tranemo gymnasieskola och Bäckängsgymnasiet i Folkans stora sal för en introduktion om vad som skulle ske under informationsdagen. Studievägledaren Kiki Henrysdotter och karriärvägledaren Susanne Håkansson informerade då eleverna genom ett rollspel om vem som kan studera på högskolan och vilka skillnaderna är jämfört med gymnasiet. 

Entusiastiska elever valde bland nio programpass som innehöll allt från hur man kan lyckas med högskolestudierna till vad polymerer är för något och hur man med hjälp av datorer kan lösa olika problem.
– Vi ska gå på Studera Smart, Kreativt Lärande och Vårdande Bedömning. Det ska bli kul att se vad det handlar om, berättade Hanna Augustsson som tillsammans med kompisarna Diana Dzabic, Kattja Sjöbo och Sara Pihl besökte högskolans informationsdag.

Eleverna Johanna Karlsson, Sabina Svensson och Cecilia Bäck hade stora förväntningar på bland annat det välbesökta programpasset om att studera smart.
– Jag vill få en klarare bild över vad jag ska göra sen när jag slutar gymnasiet, då jag ännu inte vet så mycket om vad som finns att göra, sa Sabina Svensson.

Inspirerande och givande föredrag

På seneftermiddagen drog det ihop sig för ett gemensamt program för lärare och elever. Intresserade besökare kom för att lyssna på idéhistorikern Sven-Eric Liedman som talade om viktiga frågor för människan, bildning och utbildning.

Han tog publiken genom historien, från homo sapiens till dagens informationssamhälle och han gav bland annat tips på hur man lättare kan ta till sig information vid studier.
– Vår kunskap är vår livshistoria, förklarade han. Vi lär oss hela tiden. Ju äldre vi blir, desto trögare är det att ta in ny information.
– På en skola ska man lära sig att läsa, skriva, och tala. Det pågår inlärning som är kopplad till kunskap och intresse. Det är lättare att ta till sig information och lära sig när man har ett intresse. Detsamma gäller för att få bra betyg, poängterade Sven-Eric Liedman. Människor som har ett intresse och är entusiastiska smittar oftast av sig.

Livlig kväll för lärare och studenter

Senare mot kvällen drog en lärar- respektive elevfest igång och bjöd på mingel, mat och musik. På lärarfesten höll bland annat prorektor Björn Brorström ett kortare föredrag om högskolans framtid. Något som engagerade många lärare.

Den trevliga feststämningen fanns också i Kårhuset där gymnasieeleverna tillsammans med högskolans studenter sjöng livligt och njöt av tacosbuffé. Studenter underhöll gästerna med sketch, sånger och trumpetspel. Trumpeten fungerade som en påminnelse för gästerna när det var dags att skåla. Vid borden pratades det och idéer och tankar om studier utbyttes. Kvällens gäst var också ståupp-komikern Martin Lagos som på ett charmigt sätt lockade till skratt.