Ingenjörshögskolan får miljondonation


Gunnar Ivarson är numera Senior Advisor på Wäst-Bygg, Sveriges största familjeägda byggföretag. Han är engagerad i både bransch- och utbildningsfrågor och ingår bland annat i Institutionen Ingenjörshögskolans institutionsstyrelse och i det branschråd som ska vara en kontakt mellan högskola och byggbranschen, för att utbildningen ska bli mer näringslivsanpassad. Han har länge märkt hur svårt det är för byggföretagen att hitta utbildad personal.

– Jag har sett att branschen ända sedan byggkrisen på 1990-talet har haft en stor brist på platschefer på byggen och på affärsingenjörer och entreprenadingenjörer, säger han. Över huvud taget är det en brist på teknisk personal i branschen och jag tror att många studenter drar sig för att rikta in sig på byggande, och i stället ofta väljer att arbeta på konstruktionsbyråer och liknande.  

Du donerar nu en miljon kronor till Institutionen Ingenjörshögskolan. Vad vill du uppnå med det?

Donationen har två syften. Det första är att väcka större intresse för vår bransch så att fler ska släppa sin rädsla för att bli entreprenörer, och i stället aktivt börja bygga hus – antingen som anställda eller i egna företag. Det andra syftet är att skapa ett närmare förhållande mellan företag och högskola. Jag har tänkt att utdelning och avkastning från donationen ska användas till stipendier enligt senare direktiv och även till studiebesök och föreläsningar som skapar en viktig länk mellan näringslivet och utbildningen.

Varför är ett sådant samarbete viktigt?

– För att högskolan måste veta vad näringslivet behöver och näringslivet måste veta vad högskolan kan erbjuda. Utvecklingen går så fort i den här branschen, och det gäller för utbildningarna att hålla sig informerade om vad som händer.

Hur kom du på idén med en donation?

– Jag gick och funderade på de här frågorna under semestern och då dök idén bara upp. Så i början av augusti ringde jag till Jan Isberg, studierektor vid Institutionen Ingenjörshögskolan, och vi började finslipa planerna.

Vad har ni bestämt?

– Att pengarna ska finnas på ett konto som högskolan förfogar över och de ska både användas till stipendier på 125 000 kronor varje år och till samarbete mellan högskola och näringsliv. Vi håller nu på att ta fram statuter för att få stipendierna. Mitt krav är att de ska delas ut till studenter på byggingenjörsprogrammet, och då ska man välja antingen den med bäst studieresultat eller den med bästa examensarbetet varje år.

Varför valde du att donera till just Högskolan i Borås?

– Det kändes helt naturligt att välja Borås. Jag har ju själv anknytning till bygden, Wäst-Byggs huvudkontor finns här och dessutom har jag varit involverad en del i arbetet på Institutionen Ingenjörshögskolan.

Varför just en miljon?

– Ja, det är ju en jämn och bra summa, och jag tyckte att jag kunde avvara så pass mycket. Det är egentligen inte så mycket pengar, men det borde vara tillräckligt för att kunna göra en del nytta på högskolan.

Kommer det att bli fler donationer?

– Det kan jag inte säga säkert just nu. Den här donationen räcker ju i några år, och det är bra för då blir det en viss kontinuitet i det och den kan verka på lite längre sikt. Men det kan absolut hända att jag blir snäll en gång till längre fram, det vet man aldrig.

Program för 20 årskalaset

Klockan 15:00 startar firandet på Sandgärdet, M204. Prefekt Hans Björk inleder med att berätta om historien om Institutionen Ingenjörshögskolan. Därefter följer forskarföreläsningar och mycket annat.