Klippta band knöts ihop

En trumpetfanfar välkomnade gästerna till firandet av studenternas Kårhus – före detta Folkets Hus. Kommunstyrelsens ordförande i Borås, Ulrik Nilsson, sade några korta ord innan han och kårordföranden, Sofie Larsson, skulle sätta ihop bandet som klipptes vid invigningen för 70 år sedan. Det hela löstes genom en säkerhetsnål, som Ulrik passande nog hade i fickan. Från ingenstans kommer sedan Jarl Lindahl, före detta teaterchef i Borås, med en ullsax och klipper helt sonika sönder bandet igen. En mycket snygg effekt av arrangörerna.

Folkans historia

Jarl Lindahl berättade om husets historia. Bland annat kan nämnas att marken som byggnaden står på, köptes 1925 för 125 000 kronor. Det första Folkets Hus som fanns i Borås låg vid Bäckängskolan på Sturegatan och stod klart i början på seklet. Borås växte dock under första halvan av 1900-talet och en större byggnad behövdes. Det hela resulterade i Borås högsta profana byggnad 1939. 1999 inträffade en viktig händelse med koppling dagens hus, nämligen att Studentkåren i Borås flyttar in och tar över byggnaden.
– Tänk att huset är så gammalt och att det står kvar fortfarande. Det har sin charm att det är lite skavanker här och där, säger Sofie Larsson, kårordförande.

Ägarbyte

När Folkan nu fyller 70 år blir det också ett ägarbyte. Borås Stad tar över huset, Sofie Larsson enbart ser som positivt.
– Det är skönt för vi studenter har ingen kunskap om hur man förvaltar hus och driver näringsverksamhet. Det tar tid och kraft från vår primära sysselsättning, vilket är studentinflytande.
– Förhoppningsvis innebär det också att huset kommer användas än mer. Vissa lokaler som Folkan används inte så mycket idag, men när kommunen nu tar över kan det säkert användas mer.

Om du skulle ställa en fråga till någon som varit med under hela tiden som Folkan funnits, vad skulle du fråga då?

– Finns det någon lokal som är inbyggd som vi inte kommer till idag? Vad finns det för skrymslen och vrår som vi inte kommer åt. Det finns säkert någon skattkammare i huset, jag skulle vilja veta hur man hittar dit, haha.

När Jarl Lindahl berättat färdigt om husets historia var det återigen dags att knyta band mellan kommun och Studentkår, vilket gjordes av Ulrik Nilsson och Jonas Andersson på Studentkåren med den äran.