Högskolan deltar i Universitetsutmaningen

– Det finns flera anledningar att använda Rättvisemärkt. Till exempel för att dessa varor tar hänsyn till att de som odlar får rimliga arbets- och levnadsvillkor och att miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas, förklarar Birgitta Påhlsson, som är samordnare för hållbar utveckling vid Högskolan i Borås.

– På högskolan köper vi in Rättvisemärkt kaffe efter ett beslut av rektor Lena Nordholm. Beslutet har tillkommit som ett led i arbetet med miljö och hållbar utveckling vid högskolan.

Universitetsutmaningen syftar till att öka kunskapen om och konsumtionen av Rättvisemärkt, för att på så sätt bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Två möjligheter att inspireras

För dig som är intresserad av Rättvisemärkt och Fairtrade City* så ges en förläsning den 13 oktober i samarbete med Borås Stad. Bomullsproducenten Mr Oumarou kommer till Borås för att berätta om bomullsodling i Kamerun, vad det innebär att vara Rättvisemärkt-certifierad och hur det påverkar vardagen och arbetet som bomullsodlare. Dessutom kommer det att finnas möjlighet att provsmaka och köpa rättvisemärkta varor.

Föreläsningen ges kl. 10:00-12:00 i Fullmäktigesalen, Borås Stad. Mer information om föreläsningen finns här.  

Obs! Föranmälan behövs senast den 7 oktober till Karin.Runge@boras.se

Senare under dagen ges ett öppet seminarium på Textilhögskolan på samma tema med Mr Oumarou. Seminariet ges kl. 17:00-19:00 i Hörsalen på våning 2, Textilhögskolan. Ingen föranmälan behövs. 

I samband med dessa veckor startar en utställning om rättvisemärkt i Kulturhusets entré. Lördagen den 17/10 finns ambassadörer för Rättvisemärkt på plats i Kulturhusets entré mellan kl 11.00 och 17.00 för information och provsmakning av Rättvisemärkt-produkter. 18-25/10 kan man ta del av utställningen inne i Stadsbiblioteket, produktvisning samt bokbord.

Var med och fika rättvisemärkt

Den 20 oktober äger Nordens största fikapaus rum mellan kl. 8:00-20:00. Då kommer det att bjudas det på Rättvisemärkt kaffe runt om på högskolan. Mer information kring fikat kommer senare.

* Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Det innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt utbud av etiskt märkta produkter i butiker, på kaféer, restauranger och arbetsplatser. Borås är diplomerad Fair Trade City och samtliga politiska partier i kommunen är överens om att arbeta för detta mål.

Följande kriterier måste vara uppfyllda för att bli diplomerad:

• minst 80 Rättvisemärkt-produkter eller motsvarande erbjuds i minst åtta dagligvarubutiker

• minst åtta kaféer, restauranger eller hotell serverar Rättvisemärkt eller motsvarande produkter

• minst 50 arbetsplatser konsumerar minst en Rättvisemärkt eller motsvarande produkt samt att tio av dessa ska erbjuda minst två produkter