Tur och retur för professor

Vad ska du göra där?

- En grupp från Australien kom till Borås när jag höll ett föredrag om hur man gör etanol av textil på Next Textile Borås och nu har dom bjudit mig till Australien för att hålla ett antal föreläsningar.

Hur känner du inför att åka dit?

- Det känns skönt. Det känns alltid bra att få uppmärksamhet. Jag fick dessutom ett mail häromdagen där det stod att dom hade rekordmånga anmälda till föreläsningarna. Vi är ju unika med konceptet att göra etanol och biogas av kläder.

Vad är kärnan i det du ska prata om?

- Jag vill skapa en debatt om nästa steg. Som det är nu köper man en tröja för att den är snygg och sen slänger man den. Jag vill lyfta fram vad som händer sen. Tillverkarna har ett ansvar. Kanske kan det finnas en låda till på återvinningscentralerna, precis som när man slänger glas eller plastförpackningar, så ska kan man också slänga kläder för återvinning. Eller så kanske man ska sätta pant på vissa kläder, precis som med PET-flaskor. Det är faktiskt bara två procent av alla kläder som går att sälja på second hand, så tillverkarna måste börja ta sitt ansvar och tänka på vad som ska hända i nästa steg.

Du har varit i flera andra länder och pratat om vad ni kommit fram till. Hur är intresset för att kunna återvinna textil?

- Australiensarna är helt klart intresserade. Jag har också fått förfrågningar från bland annat Frankrike. Den här tillverkningen kan ske överallt i hela världen, varje år slängs 60-70 ton textil i världen. Jag har personligen har inte ringt och pratat med olika länder, utan dom har tagit kontakt med mig.

Nu finns tekniken för att kunna omvandla textilier till etanol och biogas. När tror du att den här typen av återvinning kommer att fungera i stor skala?

- Vi har inga problem att samla avfall i Sverige i alla fall. Just nu pratar vi med tillverkare om pilottillverkning. Kanske kan det komma igång inom två år. Det skulle kunna bli tal om storskalig tillverkning om 4-5 år.