Borås delaktig i Gunnistermannens nya kläder

1951 hittades ett manslik vid torvgrävning i en mosse vid Gunnister, Shetlandsöarna, Storbritannien. Av kroppen fanns endast hår, naglar och nästan upplösta ben kvar, men kläderna var mycket välbevarade. Mannen bar skjorta, byxor, rock och jacka av valkat ylletyg. Hans strumpor, fingervantar, två mössor och en liten börs var stickade av ullgarn. I börsen låg ett sidenband och mynt från slutet av 1600-talet, två holländska och ett svenskt från 1683, vilket daterar fyndet. Föremålen fördes till Edinburgh där delar av dräkten varit utställda på Skottlands nationalmuseum.

2008 utfördes nya detaljerade undersökningar av fyndet. Detta blev möjligt genom ett samarbetsavtal mellan Shetland Amenity Trust och National Museums Scotland. Syftet var att göra en fullskalig reproduktion av föremålen, samband med att Gunisterfyndet lånas ut till Shetland Museum and Archives i år. 

Framgångsrikt projekt

Fil dr. Carol Christiansen vid museet i Lerwick ansvarar för rekonstruktionen av dräkten. Hon har valt ut ull av rätt kvalitet från får på Shetlandsöarna. Hon leder tillverkningen av de stickade plaggen och har spunnit garn och stickat. Lena Hammarlund, hantverkare och textilforskare i Göteborg fick uppdraget att spinna garn till plaggen samt väva och valka ylletygerna. Martin Ciszuk, doktorand vid Textilhögskolan i Borås har skurit till och sytt kläderna för hand.

Projektets framgång bygger på det nära samarbetet mellan deltagare med olika kompetens, djupa hantverkskunskaper och erfarenheter från rekonstruktion av historiska och arkeologiska textiler.

Många månaders arbete har lagts ner på rekonstruktionen av Gunnisterdräkten. Arbetet inleddes med att plaggen studerades och dokumenterades noggrant på museet i Edinburgh. Därefter följde det praktiska arbetet. Ullen har sorterats, tvättats, kardats eller kammats och spunnits. Väv-, stick-, valk- och sömnadsprover utfördes innan tillverkningen av kläderna kunde börja. Alla arbetsmoment har utförts så nära originalet som varit möjligt.