ForskarFredag – ett vinnande koncept

En tävling hade utlysts bland barn i åldrarna sex till tolv år. Uppgiften var att rita det som skulle få dem att vilja träffa en forskare. Nu var det utställning av de inkomna bidragen och prisutdelning. Tre bidrag fick priser i den lokala tävlingen. Ett av dem, från Bodaskolan i Borås, hade också vunnit den nationella tävlingen, så det fanns gott om anledningar att fira. Sverigevinnaren går vidare till en internationell tävling.

– Vi ville rita en galen forskare, en sån som man tänker på direkt när man hör ordet forskare, säger Ebba Widman, en av de fyra som stod bakom vinnarbidraget. Och så tänkte vi att man kan använda sig själv. Därför skrev vi att man ska upptäcka hur sin inre forskare ser ut.

På bilden syns hela laget - Ardian Rama, Ebba Widman, Steffi Raerinne och Cesar Örvall. 

Spännande experiment med högskolans forskare

Efter prisutdelningarna för affischtävlingen bjöd några av högskolans medarbetare på spännande experiment. Dag Henriksson, Institutionen Ingenjörshögskolan, och Fredrik Ståhl, Institutionen för vårdvetenskap, fick bland annat kokosbollar att växa till flera gånger sin ursprungliga storlek.

– Vi sätter dem i en lufttät behållare och suger sedan ut luften därifrån, säger Dag Henriksson. Då blir de större. Tyvärr sjunker de ihop totalt när man släpper in luft i behållaren igen.

Europeiska projekt över gränserna

Ett inslag på Forskarfredagen på Högskolan i Borås var European Corner, där högskolan och kommunen presenterade EU-relaterade forskningsprojekt och diskuterade forskningssamarbete över gränserna, samt gav information om möjligheter att forska med hjälp av internationella anslag.

Karwan Rasoal studerar till maskiningenjör på Institutionen Ingenjörshögskolan och funderar på att börja forska. Därför samtalar han med Broney Skogström, Bolognastrateg på högskolan.
– Jag är jättnöjd. Här har jag fått svar på alla mina frågor på ett strukturerat och bra sätt, säger han. Jag visste inte att det fanns så mycket pengar till forskning inom EU och internationellt.

Låna en forskare

Egentligen är hon ingen forskare, Sara Hellberg, men hon har blivit utlånad ändå. Eftersom hon är bibliotekarie och arbetar på högskolan är hon väl insatt i forskningsfrågor och en baddare på informationssökning. Hon lånas under ForskarFredagen ut till två gymnasieklasser på olika skolor i Borås. Det hon talar om är hur man kan få ut mer av internet och Google – effektivare informationssökning och källkritik.

På Handelsgymnasiet NTI sitter en grupp elever från handelsprogrammets första årskurs och lyssnar intensivt när Sara Hellberg berättar om vad man kan tänka på för att lyckas bättre med sin sökning.

Soppluncher med givande innehåll

Högskolan i Borås bjöd på soppa och fralla i kombination med föreläsningar av några av skolans forskare. Först ut var Bertil Rolandsson och Margareta Oudhuis från Institutionen för pedagogik berättade om forskning kring hur man bäst kan klara av omorganisationer på en arbetsplats, oavsett om man är chef eller medarbetare.

Vid nästa lunch talade Eva Gustafsson från Institutionen för data- och affärsvetenskap om graffiti. Hon har bland annat studerat skateboardare och graffitimålare, så kallade skejtare och graffare, i Göteborg, dels när de tog över ett område för att åka skateboard och pryda själva under några år.

Efter föredraget uppstod en livlig diskussion mellan besökarna om graffiti och klotter i termer som vandalism och konstnärskap. Är graffiti ett brott som ska bort till varje pris, eller finns det anledning att också värna om det som en kulturutövning?Medan luncherna pågick i restaurangen i Kårhuset, skapades graffitikonst på plazan utanför högskolan. Graffitimålaren Javier, alias Saez, fick en egen vägg att pryda med en målning. Detta drog till sig många åskådare och blev även filmat av TV4.

Mattesafari på Navet

Under ForskarFredagen var det öppet hus på Navet Science Center, där matematikforskaren Magnus Lundin från Institutionen Ingenjörshögskolan, tillsammans med Navets medarbetare Sara Bagge och Riitta Carlström, visade hur man kan göra när man forskar om matematik. Först gestaltade de historien om Sonja Kovalevski, världens första kvinnliga matematikprofessor, och hur hennes intresse för matematik hade uppstått sedan hon läst och grubblat över de papper med matematiska uträkningar som fadern använde som tapeter i hennes hem.