Hallå där...

Berätta om praktiken. Vad har du fått göra?

– Min uppgift under praktiken var att göra inredning till en ny hybridbild som Toyota ska lansera. Första veckan tog jag fram ett koncept som presenterades för alla chefer. Sedan var det bara att sätta igång att arbeta med det. Från början trodde jag att jag bara skulle ta fram mönster, men jag fick ta fram ett nytt säte också. Sista veckan fick jag presentera mitt arbete för företagets VD. 

Kommer Toyota att använda dina idéer nu?

– Jag vet inte riktigt om de kommer att använda hela konceptet, men de inspirerades av mitt sätt att jobba. De har tillverkat en modell av sätet i verklig storlek och de har också producerat de textilier jag arbetat fram.

Vad har varit det bästa under praktiktiden?

– Servicen har ju varit enorm. Bara en sådan sak att jag fick två handledare som på heltid supportade mig. De har också kört mig kors och tvärs över hela stan om det var något speciellt jag behövde. Min advicer, med 16 års erfarenhet av textildesign, har jag fått stor inspiration ifrån. Fantastiskt att få träffa en person med så mycket kunskap inom mönster och textila konstruktioner. 

Hade du användning av din utbildning?

– Absolut! Jag hade jättestor nytta av utbildningen. De arbetade på samma sätt som vi fått lära oss på Textilhögskolan. Det var tryggt att ha all kunskap med sig. Produktionen låg i samma byggnad som designavdelningen, så det var bara att gå en våning ner till maskinerna för att testa en idé.

Hur har det varit att bo i Japan?

– Första veckorna var ju lite chockartade. Allt var nytt!  Framförallt maten och språket. Deras engelska var väldigt begränsad, så det tog ett tag att hitta ett sätt att kommunicera, men till slut gick det bra. Japanerna som jag träffade var otroligt ödmjuka och vänliga. Det var lätt att vara där.

Vad har du för planer framöver?

– Just nu har jag semester. Strax innan jag åkte var det Sundborn-utställning och examensvisning. (se Sara Ribbenstedts examensarbete här) Det har varit intensivt sedan i våras och nu vill jag hinna smälta allt.

– Jag har lite trådar ute och Toyota ville hålla kontakten, dels med mig men också med Textilhögskolan, så vi får se vad som händer. Det har i alla fall varit en fantastisk erfarenhet!

Bilden ovan: Utsikt över Nagoya