Inspirerande tankar om hjärnans kraft

För tredje året i rad bjöd Institutionen för vårdvetenskap in regionens sjuksköterskor till en inspirationskväll med föreläsning och mingel.
– Vi vill uppmärksamma sjuksköterskor och låta dem få mötas och underhållas, säger Lotta Dalheim Englund, stf. prefekt, som också inledde kvällen med att tacka de närvarande sjuksköterskorna för det arbete som de gör för institutionens studenter.

Varje tanke i dur eller moll påverkar hälsan

Nisse Simonsons föreläsning fokuserar inledningsvis på det faktum att vi i Sverige mår så dåligt trots att vi har det så bra.
– Svenskar är världens friskaste folk, samtidigt som vi är världens ”sjukaste” med högst andel sjukskrivna och förtidspensionerade. Vi är även ett väldigt gnälligt folk.
– Vore det inte bättre om vi vände på det elände vi ältar och istället ta erfarenhet av det som hänt och bygga på våra styrkor?

Det är hur man själv väljer att betrakta världen som avgör hur man mår. Han menar att positiv psykologi, som har som syfte att undersöka vad det är som gör livet värt att leva.

Sätt stopp för gnällandet

Nisse Simonson är övertygad om att man med sina attityder och tankar kan påverka sin hälsa.
– Vi är dåliga på att använda hoppet som medicin, det är viktigt att inom vården ge en positiv anda till patienten. Med ett gott humör och en vilja att leva kommer man långt.

– Även mat, motion och sömn är viktigt för att må bra. Vi är skapta för att röra på oss och det har visat sig att 40 minuters motion 3-4 gånger i veckan minskar risken för t.ex. stroke med 57 %.

Se det positivt

Hjärnan är en tolkningsmaskin, där bl.a. arv, miljö, minnen och attityder påverkar hur vi ser på världen. 
– Vår hjärna är skapad att leta efter vad som är fel, vilket fungerade när vi förr levde på stäppen och var tvungna att vara på vår vakt. Men nu fungerar det inte längre, nu måste vi istället leta efter det positiva.

– Om man ska se livet som en längdskidåkningstur så har man ibland inget glid eller kanske bakhalt ibland. Pessimisten kan då tycka ”Det här är typiskt för mig, så här är det alltid…” medan optimisten istället tänker ”Det ordnar sig, nästa gång vallar jag bättre!”. Allt handlar om tankens kraft och med positiv attityd lever man längre så ge akt på ert gnällande!

Röster ur publiken

– En fantastisk föreläsning! Det var givande att få input för positivt tänk, både för mig som sjuksköterska och privatperson.
Maria, sjuksköterska, Palliativa enheten, Boda

 

 

– Det var väldigt bra. Man blir glad av det och alla har nytta av det i yrkeslivet även om man inte arbetar så mycket med människor.

Elisabeth, barnmorska, Primärvården, Mark/Kinna

 

 

– Det var första gången vi deltog i detta event men det har varit jättetrevligt och god mat. Det vi främst tar med oss härifrån i kväll är att man alltid kan vända saker till något positivt.

Birgitta, distriktssköterska, Vårdcentralen, Ulricehamn
Lisbeth, sjuksköterska, Vårdcentralen, Ulricehamn