Nigerianskt intresse för avfallshantering

Aktörssamverkan är ett samarbete mellan Högskolan i Borås, Borås Stad, Borås energi & miljö och SP kring energi- och materialåtervinning och avfallshantering och har under de senaste åren väckt mycket stort intresse utomlands. Förfrågningar från alla världens hörn har kommit för få veta mera hur denna arbetsmodell fungerar och för att upprätta regelrätt samarbete, både på hemmaplan enligt arbetsmodellen och med Borås Aktörssamverkansgrupp.

I början av april besökte professor Mohammad Taherzadeh och Olle Engström från Institutionen Ingenjörshögskolan Nigeria för att utöka och fördjupa samarbete med ett antal universitet. Man träffade universitetsledning och träffade representanter för de städer där universiteten ligger i det stora landet.

- De är mycket imponerade och intresserade av hur Högskolan i Borås och samhället samarbetar för att ta hand om avfall och omvandla det till energi, förklarar Mohammad Taherzadeh.

Rikt land som behöver utveckla kunskap

- Nigeria dras med stora problem med avfall på soptippar och på gatorna. Det ligger avfall överallt. Nigeria har 150 miljoner invånare på en yta som är dubbelt så stor som Sveriges. Det är ett land som är rikt på olja, men man måste utveckla kunskap. Kan man göra det så kan man också lösa problemen med avfallet, säger Mohammad Taherzadeh.

- Vi besökte fem universitet i både norra, västra och södra Nigeria. Målet är att utveckla samma samarbetsmodell som vi har sedan tidigare med universitet och kommuner i Indonesien. Vi tar kontakt med universitet och försöker skapa samarbete med det och mellan detta universitet och samhället, både kommuner och företag, det vill säga de aktörer som jobbar med avfallshantering. Samarbetet med dessa länders universitet kan ligga på flera olika plan: utbildning, forskning, miljöutredning och implementering, förklarar Mohammad Taherzadeh.

Studenter till Borås redan i höst

Ett samarbetsavtal , som innebär att Högskolan i Borås redan till hösten kan ta emot ett litet antal master- och forskarstudenter från Lagos State University, har skrivits och avtal med de andra universiteten är eventuellt på gång. Representanter från dessa universitet kommer att besöka Högskolan i Borås.

Delegationen från högskolan bestod av professor Mohammad Taherzeadeh, Olle Engström, forskningssamordnare, samt Kayode Adekunle, doktorand, som själv kommer från Nigeria. Vid det veckolånga besöket träffade man bland annat Sveriges ambassadör i Nigeria och rektorer och personal för Federal University of Technology,Owerri,  Nnamdi Azikiwe University,Akwa ,  Michael Okpara University of Agriculture, Umudike och Lagos State University, Ojo samt Bayero University, Kano. Med under hela besöket var också professor O.V. Ekechukwu, chef för forskning och innovation på National University Commission, Nigerias motsvarighet till Högskoleverket,  som följde med under hela resan och var ett betydelsefullt stöd.

Professor Mohammad Taherzadeh har redan fått en ny inbjudan att åka tillbaka till Nigeria, då för att träffa representanter för Nigerian Academy of Engineering.

Bild: Professor Nurudeen Olasupo (Dean, Faculty of Science), Kayode Adekunle, Professor Lateef Hussain (Vice Chancellor, Lagos State University), Professor Mohammad Taherzadeh, Professor Adebayo Sanni (Dean, Faculty of Engineering). 

Besöket uppmärksammades i nigerianska media: