Mörk kollektion tar plats i designfinal

Förra året vann Textilhögskolans student Helena Quist och fick en egen modevisning under vårens Fashion Week by Berns.  Nu finns det en chans att låta titeln vara kvar i Borås när hennes klasskompis Elin Sundling har gått till final i den prestigefulla tävlingen YFI-award.
– Textilhögskolan är verkligen konkurrenskraftig på den svenska marknaden och jag är stolt att få representera högskolan. Vi har jobbat mycket i klassen för att synas utanför Borås, säger Elin Sundling och fortsätter:– Det är väldigt bra för mig att få visa upp vad jag kan i ett sådant stort sammanhang och etablera mitt namn.

Plaggen kommer till liv av rörelse

Även om hon nu låter glad och upplivad över sin framgång har kollektionen växt fram under en helt annan sinnestämning.
– När jag började processen var jag ledsen och hade mörka tankar. Istället för att förtränga känslorna lät jag dem komma ut i mitt arbete, säger Elin Sundling.

Hon började med att skapa sitt eget referensmaterial genom tuschteckningar och kollage samtidigt som hon lyssnade på musik som stärkte de drivande känslorna. Sedan övergick hon till att måla direkt på tyg och resultatet har hon använt sig av i sina plagg.
– Arbetet ledde mig istället för att jag ledde arbetet. Det var en befriande metod.

Hon har använt mycket siden i sina plagg för dess fina fall och rörelse.
– Många av plaggen kommer till liv när de sätts i rörelse, när de fladdrar av vinddraget och siluetten kommer till sin fulla rätt.

I motsats till kollektionens namn ”I paint myself into a corner” har arbetet hjälpt henne att hantera känslorna.
– Jag har kanaliserat känslorna i designen och på så sätt har mitt mörka blivit något som andra kan ha glädje 

För mer information, kontakta Elin Sundling på tfn: 0705-86 83 52

Fakta

Vinnaren av tävlingen får en egen modevisning under Mercedes-Benz Fashion Week 2011 (hette tidigare Fashion Week by Berns). Priset är värt 100 000 kr. Läs mer om tävlingen.