Paris är staden för textildesigner

I höst läser Evelina Tufvesson sitt tredje år på Textilhögskolan för att ta en kandidatexamen nästa sommar. Våren 2010 praktiserade hon på Kenzo i Paris, men det var inte första gången hon åkte dit.
– Hösten och vintern 2003-2004 praktiserade jag hos en svensk modedesigner, Anika Skärström, som är verksam i Paris. Jag fattade tycke för staden, kulturen och språket och på den vägen är det, berättar Evelina Tufvesson.

Hösten 2009 gjorde hon en utbytestermin vid textilutbildningen på Ensad (École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs) i Paris tack vare ett stipendium och praktiklön från Kenzo kunde hon stanna kvar i staden, ett beslut hon inte ångrar.
– Jag hade en jättebra praktikperiod och fick göra massor. Arbetet jag var delaktig i blir en jubileumskollektion, Kenzo 40 år, som kommer ut våren 2011.
– Min handledare var designer för sovrums- och badrumstextilier samt strandhanddukar, hon gjorde även mönster till underklädes- och badkollektionen för dam. Jag jobbade utefter hennes anvisningar med mönster, kompositioner och färgförslag för dessa typer av produkter, skrev ut skalenliga prototyper och fick ta del av kontakten med producenterna.

Nu blir Evelina Tufvesson kvar i Borås och på Textilhögskolan i ett år, för att sedan försöka förverkliga sina drömmar.
– Jag vill kunna försörja mig som textilformgivare, få möjlighet att jobba med det.
– Textil har roat mig sedan jag var liten och sydde dockkläder på mammas symaskin, intresset bara växer ju mer kunskap jag får. Finns möjligheten att utbilda sig inom det område man är intresserad av bör man ta chansen! avslutar Evelina Tufvesson.

Läs mer om Ensad
Läs mer om Anika Skärström
Läs mer om Kenzo.
Läs mer om Erasmus praktikstipendium.

Fakta
Namn: Evelina Tufvesson
Kommer från:
Karlstad
Ålder:
27 år
Tidigare studier (annan högskola, gymnasiet):
2009-2010 Ecole National Supérieure des Arts Décoratifs: utbytestermin; Textil
2005-2006 Grimslövs folkhögskola: Väv/Textil
2004-2005 Stenebyskolan: Kläder