Student på spännande Paris-praktik

Hur har det varit?

- Det har varit fantasiskt lärorikt och spännande. Vanligtvis hittar man Castelbajacs kreationer på museum gömda bakom glas i mörka rum. Jag är verkligen glad över att få komma nära och undersöka de här fynden, berättar Marta Kisand som gör sina sista praktikdagar i Paris.

Är det verkligen en modeskatt som ni går igenom?

- Castelbajac har samlat över 5 000 outfits. Varje år har han sparat ett antal outfits från sina kollektioner, och det har hunnit bli en hel del under hans 40-åriga karriär...

- Här finns plagg från hans allra första catwalk. Hans första kollektioner var mer experimentella än dagens. Då var materialen mer experimentella liksom mönster och modeller. Han gjorde bland annat klänningar av grenar, västar av klockor och en svampkostym. Här finns också den välkända jackan av nallebjörnar.

- Många av hans arbeten är omskrivningar av andra artisters verk, exempelvis en klänning med Mona Lisa. I flera kollektioner har han använt bilder från barnboken “Den lille prinsen”. Han har också gjort flera arbeten tillsammans med sina konstnärsvänner till exempel Keith Haring. Många kollektioner har ett mönster med berömda Walt Disney-figurer.  I den nya kollektionen SS2011 kommer han att använda Felix the Cat.

- Det är väldigt spännande att se Jean-Charles Castelbajacs utveckling från modehusets första tid till dagens plagg. Det är flera idéer som genomgående dyker upp i hans kollektioner och det är intressant att se hur idéerna utvecklas genom tiden.

Vad gör du som praktikant?

- Jag och Emelie (också praktikant från Textilhögskolan) skapar ett digital arkiv för JC de Castelbajac. Det senaste arkivet gjordes 1998. Sedan dess har företaget flyttat till dagens studio på Vauvilliers street. Genom flytten har flera plagg kommit i oordning och nu gör vi ett första digital arkiv.

- Vi fotar plaggen och registrerar dem digitalt. Vi beskriver också plaggen, vilket material som använts liksom tekniken. Dessutom lägger vi in teman, plaggets kondition, vilket år det gjordes och kollektionens namn. Till dags datum har vi registrerat 1 600 plagg, under drygt två månader. Vi hoppas att någon kommer att fortsätta det arbete som vi påbörjat, för det finns fortfarande en hel del kvar att registrera.

Kommer du tillbaka till Textilhögskolan?

- Ja, jag har ett år kvar på mina masterstudier i Borås.

Fotnot:

Marta Kisand är masterstudent med inriktning mot textildesign och hon fick praktikplatsen tillsammans med Emelie Johansson, som nyligen avslutade sina studier på Textilhögskolans modedesignutbildning.