Framgångar för boråsare i Venture Cup

Elin Herngren prisades för sina bäddtextilier för nyfödda och Joakim Rydell för sin affärsidé Sopkärlsplattan, en justerbar platta att ställa sitt sopkärl på. Båda två fick specialpriset för medverkande högskolor på 5000 kronor under prisutdelningen på Lindholmen Conference Center i Göteborg. När sedan det stora priset delades ut var det bara för dem att gå upp på scen igen och ta emot 10 000 kronor var.

Högskolan i Borås är lokalarrangör för tävlingen och Daniel Yar Hamidi ansvarar för samarbetet och sitter även i juryn sedan flera år tillbaka. Tillsammans med Venture Cup, och näringslivsorganisationer samt näringslivet i Sjuhärad, erbjuder han kursen "Företagande för tillväxt", som ger kunskaper och färdigheter för att arbeta med fokus på tillväxt i befintliga företag eller starta företag med sikte på tillväxt.

- Affärsplantävlingen Venture Cup är ett fantastiskt tillfälle att pröva sina idéer och få professionell och osjälvisk feedback för våra studenter. Högskolan i Borås har under flera år satsat på samarbete med Venture Cup organisationen och skapat goda förutsättningar för våra studenter att delta i tävlingen på lokal nivå genom att erbjuda kurser och stöd som gynnar utvecklingen av idéer. Det är därför extra glädjande att kunna se resultatet uppmärksammas i regionen idag.

Bland de nominerade Boråsarna syntes bland andra textilforskarna Lena Berglin och Siw Eriksson, vars projekt Quintex senare fått ta emot pengar från bland annat Vinnova.

Fakta
Venture Cup är världens största tävling för affärsidéer och affärsplaner.

Årets tävling var den 13:e i ordningen och 285 affärsidéer från Västsverige deltog. 29 av dessa idéer kom från Borås.