Debutantpriset till Johan Kling

Debutantpriset firade 10-årsjubileum igår och det blev en kväll som slutade med konfettiregn över Folkans scen där de fem nominerade fick ta emot blommor - med Johan Kling i spetsen. Själv var han med egna ord helt chockad över att ha vunnit och hade inte förberett något tacktal. Men han tog upp hur han med tiden har blivit alltmer tacksam över att andras intresse för hans arbete.

– Jag känner kärlek och tacksamhet för vad seminarier, författarträffar och sådan här kvällar manifesterar.  Jag är förundrad över vad människor ordnar och hur mycket de bryr sig om oss författare. Det har tagit tid att förstå men är fantastiskt fint.

I framtiden blir det mer skönlitteratur enligt planerna, kanske bara 1-2 filmer till. Att göra film är en mycket tyngre och längre process med många människor inblandade. Det är lättare att skriva böcker, tycker Johan Kling.

Debutantprisets jury har bestått av Lena Kvist, kulturredaktör på Borås tidning, Christian Swalander från Högskolan i Borås och Marie Lundström från Sveriges Radio P1:s kulturredaktion. Deras motivering till priset för ”Människor helt utan betydelse”: "För en drivet minimalistisk flanörroman som med blytung lätthet skärskådar tomheten i sekelslutets Stockholmsliv".

Också Lilla Debutantpriset delades ut under kvällen, till unga novellförfattare. Vinnare blev 20-årige Alexander Johansson från Fristad som får 5000 kronor. Två blev 18-åriga Jessika Lipkin från Fristad som får 3000 kronor och trea blev 16-åriga Mona M Khoshoi som får 2000 kronor.