Musikexpert möter textilexpert

Under två dagar höll Syntjuntan en workshop med studenter från Textilhögskolan. Ann Rosén, Lise-Lott Norelius och Ida Lundén har startat syntjuntan ”för att möta kvinnors nyfikenhet på teknik och elektronik”.
– Det är ganska vanligt att se en kille bakom mixerbordet och då tänker vi att tre tjejer kan inspirera andra att våga testa och jobba med elektronik, för att visa att vem som helst kan ställa sig bakom ett mixerbord. Det är inte svårare för att det är teknik, det är bara annorlunda, berättar Ida Lundén.

Syntjuntan, en lek med ordet syjunta, passar in utmärkt på ett ställe där man är van vid att sy, alltså Textilhögskolan. Anna Persson var den som bjöd in Syntjuntan.
– Vi fick ett tips av Lars Hallnäs (professor på Textilhögskolan) som hade hört talas om Syntjuntan. Vi tyckte att det verkade vara en bra idé att bjuda in dem. Det är roligt att göra något nytt med textilen, hitta nya sätt att jobba på. Vi har haft med oss egna textiler och kombinerat det med deras kit.
– Vi blev otroligt glada när vi fick en inbjudan att komma hit. Innan vi blev inbjudna hade vi pratat om att ta kontakt med Textilhögskolan för vi tyckte att det verkade spännande med bland annat de smarta textilierna. Vi är väldigt intresserade av smart textiles och hur man kan hitta användningsområden för dem i det vi håller på med, säger Ida Lundén.

Dagarna på Espira, där workshopen ägde rum, gav ett gemensamt samtycke. Både Ida Lundén och Anna Persson har uppskattat kunskapsutbytet.
– Det har varit väldigt roligt, det känns som att textilierna har fått en ny innebörd. Att spela musik på den. En del har jobbat med det tidigare i sina utbildningar men för andra är detta helt nytt och de har sett nya sätt att uttrycka sig via textil, säger Anna Persson.
– Vi har lärt oss mycket de här dagarna om hur man kan använda olika material. Vi har fått många idéer och jag hoppas att det har varit ett givande och tagande också. När vi har varit på andra ställen känns det som om man dyker ner någonstans och sedan försvinner. Här känner vi att vi skulle kunna fortsätta samarbeta, säger Ida Lundén.

Är det bara musiken som gynnas av samarbetet eller kan man tänka sig att man har på sig en t-shirt om fem år som man kan spela på?

– Det kan mycket väl bli så, men vi är bara i startgroparna än. Eftersom jag är musiker och tonsättare är jag självklart mer intresserad av den biten, men jag tror också att det handlar om konstnärligt tänkande. Jag kan få en idé som kan inspirera andra som kanske inte nödvändigtvis blir något musikaliskt utan man skapar något tillsammans. Jag känner mig väldigt öppen, allt kan hända, avslutar Ida Lundén.

Workshopen avslutades med en konsert, se ett filmklipp från konserten här.