Svenskt hjärta i internationell modetävling

– Det känns lite konstigt att åka över hela världen för att tävla, men det är fantastisk chans, säger Emelie Johansson som ser fram emot 2010iD emergine Designer Award, en modetävling som arrangeras i anslutning till landets enda modevecka som hålls den 9-14 mars i Dunedin i Nya Zeeland.

De fem s.k. outfits som Emelie Johansson kommer att visa i Nya Zeeland är en del av en kollektion som hon tog fram vintern -09 i samarbete med textildesignstudenten Matilda Ekström. Kollektionen gjorde de i ett projekt som visades för första gången under modeveckorna i Stockholm. Utgångspunkten har varit anatomi och utifrån skisserna av muskler och andra kroppsdelar började de tillsammans experimentera med olika tyger.

– Materialet har hela tiden varit en viktig del, förklarar Emelie Johansson och visar en blus i chiffong som kombinerats med en stor ballongformad kjol.

Hela kollektionen har ett organiskt uttryck med genomgående runda asymmetriska former – a­llt kryddat med lite humor. Den fräcka ”muscle jacket” har stor volym, men ter sig ändå följsam på kroppen.

Emelie Johansson ser tävlingen som en nyttig erfarenhet.

– Det ska bli spännande att visa upp mina plagg och jämföra dem med vad de andra har gjort. Det ger perspektiv.

Den första tävlingsdagen kommer en jury att titta på samtliga bidrag och sedan är det dags för deltagarna att prova sina plagg på modellerna. Dagen efter sker modevisningen och juryutlåtande med prisutdelning. Tre finalister plus två deltagare som erhåller extrapriser får chans att visa upp sina kollektioner under modeveckan att tillsammans visa upp sig i en större visning.

– Jag är stolt över att få representera Textilhögskolan och Sverige. Det ska bli roligt att visa världen vad vi gör och kan!