Expose yourself in one piece

Hanna Bolin tar examen som textildesigner bara några veckor efter mässan. Tillsammans med sex andra från Textilhögskolan åker hon till Stockholm för att visa upp sin kompetens i ett enda verk.
– Man jagar hela tiden möjligheten att utrycka sig själv i ett verk. Jag har lyckats så bra som jag kan med detta.

Hanna Bolins verk, som är en sjundedel av Textilhögskolans monter, är som en utsmyckad vägg. Hon har haft en stor vägg på ett hotell i Göteborg som målbild, och utformat därefter.
– Verket bygger på en tredimensionell form som är formpressad och laminerad med ytor i blanka ädelmetaller. Dessa ska sättas samman till en yta som fästs med kardborrband på akustikpaneler. Utifrån hur väggen ser ut pusslar man med olika färger för att skapa en livlig struktur till en vägg, en kontrast till de andra väggarna.

Viktig mässa

Runt 40 000 personer besöker mässan i Stockholm 9-13 februari och cirka 650 utställare finns på plats. En minst sagt viktig mässa, tycker Hanna Bolin.
– Alla viktiga företag är där och det blir ett forum för att träffas. Vi vill visa att Textilhögskolan har en enorm bredd och ett djup i den textila kunskapen som skiljer oss från andra lärosäten. Vi är stolta över Textilhögskolan. Den är känd för en viss kvalitet och då ger det oss mycket personligen. Det är också viktigt att var och en av oss får visa upp oss.

För Hanna Bolin är mässan också sista chansen att visa upp sig inför början det egna yrkeslivet och hon vet vad hon vill i framtiden.
– Min vision är att arbeta på ett arkitektkontor och att få jobba med textil ifrån början av projekt, få utgå från de behov som finns i varje miljö.

Varför är det viktigt?

– I rum där människor vistas ska man kunna uppleva textilen med alla sinnen, men framförallt kunna få in känseln. Jag tror att vi mer och mer behöver den fysiska närheten, som vi kanske missar all vår stress, men får vi material runt om oss tillfredställs det sinne som ofta glöms bort.
– Det finns ett stort intresse för det textila materialet men ofta är det textilproducenterna som ska arbeta med detta och i sin tur samverkar med arkitekter och så kan det ju också bli. Jag vill dock arbeta på arkitektkontoret eftersom textil inte alltid behöver handla om bara materialet utan även det textila uttrycket. Att man har ett färgseende med färgsättning och olika material, vilket vi textildesigners har med oss i vår utbildning, avslutar Hanna Bolin.

Övriga studenter från Textilhögskolan som åker med till mässan är Lisa Brunnegård, Ann-Sofie Granström, Stephanie Pitel, Faseeh Saleem, Ataphol Sujirapinyokul och Åsa Sundberg.