Från Shanghai till Borås

En kall oktoberdag för fem år sedan flyttade Grace Zhe Gu till Sverige. Efter avslutade studier i England kände hon att hon ville prova att bo i Sverige. I Sverige fanns nämligen hennes pojkvän. Men ankomsten till Sverige blev inte vad hon tänkt sig.
– Jag hade varit i Sverige tidigare och visste att svenskar pratade engelska. Då kändes det rätt att komma hit. Men när jag kom hit i oktober var det kallt och mörkt. Dessutom förstod jag inte vad som skrevs i tidningarna och vad som sades på tv.

Grace Zhe Gu kommer från Shanghai. En stad med över 20 miljoner invånare. Sedan fem år tillbaka bor hon i Göteborg, en stad med runt en halv miljon invånare. Stor skillnad mellan två städer, på två olika kontinenter.
– Vill man ha kul är Shanghai jättebra. Jag gillar Göteborg, den svenska naturen och den svenska maten.

Innan jobbet som internationell koordinator på Högskolan i Borås arbetade Grace Zhe Gu som importchef på Göteborgsföretaget Kominox. När hon kom till Sverige arbetade hon extra inom restaurangbranschen innan hon fick ett arbete som koordinator på Ostindiefararen för tre år sen. När lågkonjunkturen kom kände Grace Zhe Gu att det var dags för någonting nytt och sökte arbetet på Högskolan i Borås. Hon tillträdde 26 oktober.
– Det har varit fullt upp hittills, för att sätta sig in i rutinerna och sedan börja förändra.

Jobbet innebär bland annat att ta hand om alla utländska studenter som kommer till Borås, men också att informera svenska studenter om de möjligheter som finns för att studera utomlands. Grace Zhe Gu känner igen sig i de internationella studenternas vardag, eftersom hon har egna erfarenheter.
– Jag vet ju själv vad jag hade för frågor och liknande när jag kom till ett nytt land.

Grace Zhe Gu flyttade till England som 19-åring och har nu bott Europa i elva år, något som satt sina spår.
– Sverige är hemma för mig nu. Jag åker till Shanghai och Asien 1-2 gånger om året och hälsar på mina föräldrar. Jag har ett rum kvar hos dem, men jag har ingen bostad där utan trivs väldigt bra i Göteborg, avslutar Grace Zhe Gu, som inte har några planer på att flytta härifrån.