Fransk modeikon kollar in examensstudenterna i Borås

Textilhögskolans studenter väcker uppmärksamhet långt utanför landets gränser. Nyligen lovordades de av designerduon Mark Eley och Wakako Kishimoto när de opponerade på studentarbeten i Borås. Nu har en annan välkänd modedesigner fått upp ögonen för boråsstudenterna. Det är Jean-Charles de Castelbajac med modehus i Paris. Han har en lång karriär som modedesigner, men är fortfarande lika aktuell. Nu senast klädde han artisterna Lady Gaga och Beyonce. Han står ofta bakom galna upptåg och är känd för sina lekfulla kreationer.

Den franske modeikonen tog egentligen kontakt med Textilhögskolan för att hitta två praktikanter som kan hjälpa honom i sommar med att reda ut den modeskatt som han har gömd i modehusets källare. Varje år har han nämligen sparat ett antal outfits från sina kollektioner. Och under sin 40-åriga karriär har det hunnit bli en hel del, uppskattningsvis runt 5000 plagg. Efter att studenterna fått skicka in sina ansökningar med arbetsprover har nu två studenter anlitats: Emelie Johansson, som går ut modedesignutbildningen i sommar, och Marta Kisand, masterstudent med inriktning mot textildesign.

Jean-Charles de Castelbajac kommer till Borås den 2 juni och besöker Textilhögskolan. Dessutom kommer han att ge ett öppet seminarium på Modefabriken. Dagen efter den 3 juni kommer han att ge feedback på de examenskollektioner som visas på catwalken.

– Vi känner oss hedrade över att Jean-Charles de Castelbajac kommer hit, säger Pia Mouwitz bitr. utbildningsledare för modedesignstudenterna. Hennes ambition är att Textilhögskolan ska fortsätta samarbetet med Jean-Charles de Castelbajac.

Seminarium

Den 2 juni kl. 16:00 i Textil & Modefabriken, våning  1,  ESPIRA Tillväxtcenter, Olovsholmsgatan 32, Borås.

Textilhögskolans examensutställning: Vernissage den 4 juni. Utställningen sker på Textilmuseet i Borås och pågår fram till den 9 september.