Gigantisk brudklänning i ständig förändring

IKEA, som är värd för utställningen om svensk design på LOVE Stockholm 2010, ville ge besökare en förhandsvisning av vad framtida svensk design har att erbjuda. Svenska designhögskolor bjöds därför in för att ge sina tolkningar på temat ”Tillsammans”.
– Texilhögskolan var ett av de fem lärosäten som tillfrågades och vi tyckte att projektet lät spännande, berättar Anna Lidström, masterstudent på modedesignutbildningen.

Tillsammans med Faseeh Saleem och Martha Kisand, masterstudenter på textildesignutbildningen samt Stina Randestad, modedesignstudent på kandidatnivå har hon tagit fram den spektakulära brudklänningen.

– Tanken med utställningen är att belysa relationer och design. Uppdraget var att visa design ”for past, present and future relations”. Det var också viktigt att åskådarna skulle kunna vara delaktiga i utställningen, säger Anna Lidström.

Gammalt, nytt, blått…

Arbetet inleddes med att alla som skulle vara delaktiga i utställningen träffades i Älmhult i maj för en gemensam workshop.
– Vi fyra bestämde oss för att utgå från det gamla talesättet ”Something old, something new, something borrowed, something blue and a silver sixpence in her shoe” och skapa en brudklänning som var föränderlig.

Resultatet blev en gigantisk brudklänning som mäter åtta meter i diameter. Upptill är den traditionellt vit och fin, nertill full av färger och saker. Dessutom är klänningen upplyst inifrån och ändrar färg allteftersom.
– Tanken är att åskådarna ska klippa loss något från klänningen och ta med sig därifrån, och istället ta något eget gammalt och fästa på klänningen, påpekar Anna Lidström.

Hon berättar också att det under utställningens första vecka var många som bidrog till klänningens föränderlighet.
– Det tillkom allt möjligt, bland annat tunnelbanekvitton och godis.

Positiva omdömen

Anna Lidström och de andra i gruppen är nöjda över att de nappade på erbjudandet att delta i utställningen.
– Det har varit en bra möjlighet för oss att marknadsföra oss själva och Textilhögskolan. De ansvariga från IKEA har gillat de vi gjort. De tyckte det var särskilt roligt att människor fick vara delaktiga och sno saker från klänningen.

Förhoppningsvis kommer klänningen att kunna ses på Textilhögskolan efter att utställningen avslutats.

Kläder att dela med andra

Textihögskolan fick ytterligare uppmärksamhet i samband med utställningen då IKEA skrev en helsidesartikel om ”Integrety”-projektet i sin specialgjorda tidning.
– Jag och tre andra studenter har inom projektet gjort kläder som kan delas med andra människor i en urban miljö för att skapa nya möten och relationer, något vi utforskade genom att testa våra fem prototyper i Tokyo. Detta projekt har alla journalister och IKEA-människor vi pratat med varit väldigt roade av, berättar Anna Lidström avslutningsvis.

Fakta

Utställningen pågår till och med den 19 juni på Skeppsbron i Stockholm.