Huvudsaken på årets examensutställning

Det första stipendiet gick till Jennie Siljedahl. Även hon har en hätt-liknande huvudbonad i sin herrkollektion som går under namnet ”Control me as I control you”. Det är en spännande kombination av plagg och material samtidigt som färg, form och konstruktion skapar en helhet. I sin motivering till stipendievalet säger Svenska Moderådet och TEKO att kollektionen har ett nästan poetiskt uttryck. Själv säger Jennie Siljedahl att hon nått en balans mellan det fula och det sköna, det galna och det kontrollerade. Det är grova linjer med löst sittande byxor i haremsmodell eller tighta vaderade shorts. Materialet har varit viktigt för Jennie Siljedahl. Hon har glittrande tyger, fejkpäls och skinn och dessutom stickat i kopparmetall.

– Det här stipendiet betyder jättemycket för mig. Det är en bekräftelse på att det var värt att lägga ner all den tid och det hårda arbetet som jag gjort, säger hon direkt efter att hon fått ta emot stipendium och motivering av Ola Toftegaard VD på TEKO, Sveriges Textil & Modeföretag, och Moderådets Hanna Mindehav. På bild syns också en av modellerna som bär en kavaj av den stickade kopparmetallen.

Elin Klevmarks kollektion ”Efterklang” är en kontrast till den ovannämnda. Det är ljuvt med skira genomskinliga tygval i ljusa toner från kritvitt till ljust grått kombinerat med stickat. Själv beskriver Elin Klevmar sina plagg som en magisk försoning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volym och hög klass

Förutom hattar och huvudbonader i de mest skilda slag genomsyrar de asymmetriska formerna, med volym och lager på lager, de flesta av examenskollektionerna. Samtliga kollektioner håller genomgående hög klass och det är verkligen roligt att se årets catwalk. Den enda killen i avgångsklassen David Söderlund har gjort en hyllning ”Hommage” till den franska författaren Jean Genet. Han har bland annat gjort byxor av kavajen och kombinerar linne, halsduk och möss i ett och samma plagg, dessutom en hel kostym i blommigt soffmönster.

Emelie Johansson har arbetat med att hitta en metod för att skapa volymer med materialet. Hennes teknik är att trä tyg över träpinnar. Kollektionen heter ”Structure is everything” (till vänster ovan).

Elinor Nilsens masker är både skrämmande och lite bisarra. Kollektionen kallar hon ”Nobodies” (till höger ovan).

Imponerande utställning av textildesignstudenter

– Vi ville undersöka kommunikation med alternativa medel, och vi hoppas att kunna bidra till samhällsdebatten och belysa problematiken runt fetma och övervikt.  Vad har egentligen hänt med den svenska kroppen? Med våra textila skulpturer har vi gestaltat samhällsikoner, en folkdräkt och en dalahäst, med förändrade former och mönsterbilder, konstaterar Emmelina Borgkvist som i samarbete med Anna Hedström, Konstfack textil tagit fram textilskulpturerna "Den nya svenska kroppen". 
– Under vårt arbete placerade vi hästen på Medborgarplatsen i Stockholm under en dag för att få interagera med människor. Vi fick mest positiva reaktioner men en del personer blev även provocerade då de tvingades till eftertanke.

– Jag ville experimentera och utmana mig själv med tredimensionella former. Jag har skapat prototyper till produkter tänkta till hemmiljö, som går att låsa upp och forma om. Genom att låta användaren och formen interagera kan man hitta ett mervärde i produkten, berättar Anna Söderström med "Forma minnen".
– Min inspiration till färg och form har jag hämtat från gamla foton där jag tagit tillvara på ord som gemenskap och glädje.

 

– Min tanke var att skapa tredimensionella ytor för väggar i offentlig miljö. Jag har skapat ett modulsystem vars blanka ytor gör det möjligt att leka med ljuset och skapa olika stämningar, säger masterstudenten Hanna Bolin om sitt arbete "Kristaller - arkitektonisk textil".

– Jag har tagit fram en konceptkollektion med nya bilmattor. Det är idag ett grått område med lite design, och jag tycker valmöjligheterna borde vara större. I samarbete med Volvo har jag tagit fram nya spännande uttryck, där design och funktion är integrerade, berättar Karin Edman som tagit fram kollektionen "En oupptäckt värld".
– Inspirationen har jag hämtat från naturen, vars organiska former jag har plockat in i bilen.

Posterutställning

Det bjöds även på buffé och mingel mitt i textilingenjörsstudenternas posterutställning.

Till bästa poster utsågs ”Alternativa tvättmedel” av Frida Bruce och Johanna Thulin. Prisutdelningen skedde i samband med textilingenjörernas avslutning under fredagen.

Se utställningen på Textilmuseet

Fredag 4 juni

För allmänheten. Vernissage kl.13:00. Modevisningar kl.13:30, kl. 15:00 och kl. 17:00

5 juni - 9 september

Utställning på Textilmuseet. För öppettider se Textilmuseets webb.