Rekord i jobb direkt efter examen

En av de nyanställda är Kristina Wilhelmsson. Redan i april var saken klar –­ hon hade fått jobb som inköpsassistent på Gina Tricots huvudkontor i Borås.
– Helt overkligt, med tanke på den tuffa konkurrens som råder är det verkligen fantastiskt, säger Kristina Wilhelmsson om känslan att få ett jobb direkt.

Johan Löwenstein, även han textilekonom har också fått jobb som inköpsassistent, fast hos den andra modejätten – Hennes & Mauritz.
– Jag tror vi är mellan 9-10 personer från klassen som har fått jobb på H&M:s huvudkontor i Stockholm, gissar han.

Tidig rekrytering

Representanter från H&M och Gina Tricot var i december respektive februari på plats i Borås för att träffa textilekonomerna i årskurs tre. De berättade om företagen och uppmuntrade studenterna att söka jobb. För Heléne Kry (bilden till vänster) handlar det om en smart rekryteringsprocess när de ska anställa inköpsassisteter.
– Ungefär ett år i förväg ser vi över vad vi tror att vi kommer ha för behov.  

Samarbete över institutionsgränserna

Textilekonomutbildningen ges av Textilhögskolan i samarbete med Institutionen för data- och affärsvetenskap (IDA).  En kombination som Kristina Wilhelmsson och Johan Löwenstein tycker är lyckad.
– Vi har en bra grund och bredd i utbildningen. Inom textil är vi experter och det är bara till fördel att ha med oss ekonomin, säger de.

IDA står för de företagsekonomiska momenten och Textilhögskolan levererar textilekonomi, logistik och den praktiska delen med materialkunskaper, mönsterkonstruktion och den textila värdekedjan.
– Tillgången till maskinparken är ovärderlig, här får vi kunskaper om hur produktionen går till och om vilka problem som kan uppstå, tycker de båda textilekonomerna.

För Heléne Kry är det framförallt materialläran som är viktig.
– Vi uppskattar den teoretiska delen hos de vi anställer, men ett av huvudkraven som vi har är att alla vi anställer ska ha en känsla för mode.

Hon värderar också arbetslivserfarenhet högt liksom vikten av att ha jobbat i butik, en bakgrund som både Johan Löwenstein och Kristina Wilhelmsson har.
– Jag har arbetat i butik under hela utbildningen och det var definitivt ett plus under intervjun. Då får man lära sig service, vad som säljs, varför det säljs och vad kunderna vill ha, säger Kristina Wilhelmsson och får instämmande nickar av Johan Löwenstein som själv har jobbat i H&M-butik tidigare.

Ambassadörer

Heléne Kry poängterar vikten av att fortsätta ha goda relationer med Textilhögskolan eftersom Gina Tricot kommer finnas kvar i Borås, i motsats till andra stora företag som genom åren flyttat till Stockholm.
– Vi anställer många studenter från Textilhögskolan, inte bara på inköpssidan utan också designers, textilingenjörer och från andra utbildningar. Det är jätteviktigt att behålla relationen.

Även Kristina Wilhelmsson och Johan Löwenstein ser hur värdefullt det är för studenterna med företagskontakterna.
– Det känns verkligen som om Textilhögskolan månar om att vi får jobb efter examen eftersom man har skapat så bra företagsrelationer, säger Johan Löwenstein och fortsätter:

– Vi kommer försöka låta det goda ryktet om vår utbildning leva vidare genom att fortsätta att vara goda ambassadörer för Textilhögskolan på våra arbetsplatser.

Ett nytt steg

Kristina Wilhelmsson och Johan Löwenstein strålar i kapp och är nästan barnsligt uppspelta inför sina nya jobb. Någon nervositet går inte att skymta några dagar innan examen och bara några få dagar kvar till den första arbetsdagen.  
– Det är ett nytt steg i livet. Vi har fått bra jobb, på bra företag. Det är nästan som att ta en OS-medalj, säger de innan de ger sig iväg för att förbereda sig för examen, flytt till Stockholm och det nya livet.